Linkovi

Američki Senat usvojio novu verziju plana o spasavanju finansijskog sistema


Američki senat je ubedljivom većinom glasova usvojio plan o spasavanju američkog finansijskog sistema, u vrednosti od 700 milijardi dolara. Zakon je podržalo 74 senatora dok je 25 glasalo protiv.

Oba predsednička kandidata, Demokrata Barak Obama i Republikanac Džon Mekejn, vratila su se u Vašington kako bi prisustvovali glasanju. Usvojeni predlog je izmenjena verzija plana koji je prvobitno predložio predsednik Buš, a koji je Predstavnički dom odbacio u ponedeljak, što je dovelo do najvećeg pada deonica u jednom danu svih vremena.

Zakonom se iz budžeta izdvaja suma od 700 milijardi dolara i daje američkom Sekretarijatu za finansije da bi otkupio loše stambene kredite od banaka i drugih finansijskih institucija. Medjutim, Demokrate i Republikanci su dodali odredjene amandmane kako bi zakon prošao Senat. Predlog se sada vraća Predstavničkom domu, koji planira da ponovo glasa o njemu u petak.

Senatski zakon obuhvata poreske olakšice za biznise i poreske obveznike iz srednje klase, organičava velike beneficije i otpremnine za šefove propalih finansijskih institucija, i povećava iznos štednje koji država garantuje sa 100,000 na 250,000 dolara. Otkupom loših kredita skida se veliki finansijski teret sa banaka i drugih zajmodavaca, što im omogućuje da ponovo počnu da daju kredite biznisima i potrošačima.

Konzervativci koji se protive zakonu o finansijskom spasavanju u načelu veruju da federalna vlada ne bi trebalo da interveniše na finansijskim tržištima. Liberali koji mu se protive veruju da je mera usmerena na spasavanje Vol Strita na račun američkih poreskih obveznika.

XS
SM
MD
LG