Linkovi

Problemi zdravstvene nege u Sjedinjenim Američkim Državama


Sjedinjene Države su jedina razvijena zemlja koja nema obavezno zdravstveno osiguranje za sve. Kao rezultat, najskuplji medicinski sistem na svetu ostavlja 17 odsto stanovnika (odnosno 46 miliona ljudi) bez zdravstvene zaštite.

Sjedinjene Države troše godišnje u proseku oko šest i po hiljada dolara po osobi na zdravstvenu zaštitu. Francuska, u grupi visoko razvijenih zemalja, troši otprilike polovinu te sume, ali obezbeđuje veće povlastice – od brige o materinstvu do pokrivanja troškova pacijenata kojima treba dugotrajna nega.

Sjedinjene Države imaju najskuplji medicinski sistem na svetu, ali zemlja zauzima tek 29. mesto na svetu po prosečnoj dužini veka svojih stanovnika. Sve zapadnoevropske zemlje imaju bolje rezultate od Sjedinjenih Država prema većini merila koja se odnose na zdravlje. Međutim, sve evropske zemlje imaju obavezno osiguranje za sve stanovnike, dok je u Sjedinjenim Državama zdravstveno osiguranje dobrovoljno, često povezano sa zaposlenjem. Premije za osiguranje su se u Sjedinjenim Državama tokom proteklih šest godina povećavale četiri puta brže od zarada.

Sada 47 miliona stanovnika živi bez zdravstvenog osiguranja, uz još 25 miliona koji su delimično osigurani, što znači da imaju osiguranje, ali plaćaju iz svog džepa medicinske usluge na koje im odlazi veliki deo prihoda.

Istraživanje Harvardskog univerziteta pokazuje da medicinski računi predstavljaju važan razlog za otprilike polovinu svih ličnih bankrotstava, koja pogađaju dva miliona Amerikanaca godišnje, uključujući i izdržavane osobe.

Ipak, zemlja troši dva biliona – odnosno 16 odsto godišnjeg bruto proizvoda na zdravstvenu zaštitu, a taj postotak se povećava. U ovom trenutku, otprilike četvrtina ukupnih troškova Federalne vlade odlazi na zdravstvenu zaštitu, što daleko prevazilazi ostale razvijene zemlje. Predsednik Federalnih rezervi, Ben Bernanki, nedavno je upozorio da će visoke cene zdravstvene nege biti sve veće opterećenje za individualne i državne budžete, ako se cene ne obuzdaju.

«Troškovi zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama po glavi stanovnika već decenijama rastu po višoj stopi od prihoda per capita. Ako bi se taj trend nastavio, kao što mnogi ekonomisti predviđaju, deo prihoda koji odlazi na zdravstvenu zaštitu će neumitno da raste. To će dovesti do toga da zdravstvena zaštita i plaćanje iz sopstvenog džepa postanu sve nedostupniji.»

Bernanki kaže da će troškovi za zdravstvenu negu do 2050. iznositi 50 odsto ukupnih troškova Američke vlade. Visoka cena i nedostupnost zdravstvene zaštite igraju ove godine važnu ulogu i na američkim predsedničkim izborima. Predsednički kandidati kažu da je reforma sistema zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama jedan od najvećih izazova sa kojima je zemlja suočena.

Džon Mekejn: Sve veće cene zdravstvene zaštite štete i poslodavcima i zaposlenima. I na posletku, prete da nanesu ozbiljnu i trajnu štetu celoj američkoj ekonomiji.

Barak Obama: U ovogodišnjim predsedničkoj i kongresnim kampanjama širom zemlje, ne sme se postavljati pitanje potrebe, nego načina na koji obezbediti pristupačnu, univerzalnu zdravstvenu zaštitu svakog Amerikanca.

Ipak, rasprava o zdravstvenoj zaštiti pokazuje klasične ideološke razlike između dve partije: republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn traži da sami korisnici kupuju svoju zdravstvenu zaštitu i da za to dobiju poreske olakšice.

«Želimo sistem zdravstvene zaštite koji svi mogu da priušte i dobiju potreban tretman i preventivnu negu i budu spokojni znajući da su pokriveni.»

Demokratski predsednički kandidat Barak Obama kaže da će vlada raditi partnerski sa poslodavcima i osiguravajućim firmama da bi obezbedila povoljnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu gotovo svim Amerikancima.

«Moj plan zdravstvene zaštite će obuhvatiti sve Amerikance i svakoj porodici smanjiti godišnju cenu osiguranja do dve i po hiljade dolara.»

Prosečna cena porodičnog zdravstvenog osiguranja je 12 hiljada dolara godišnje – što je otrpilike četvrtina prosečnog neoporezovanog prihoda po domaćinstvu – i realno se povećava. Gubitak posla podrazumeva i gubitak zdravstvenog osiguranja. Mnogim radnicima koji nemaju osiguranje na poslu, cena osiguranja je nepristupačna.

«Imao sam operacuju na srcu. Sad imam dug od 700 hiljada dolara», kaže ovaj pacijent.

Drugi problem predstavlja stanje zdravlja osiguranika. Osiguravajuće kompanije sada imaju opciju da odbiju hronično obolele klijente koji traže medicinsko osiguranje.

«Kompanija Blu kros je u julu 2003, mom sinu odbila jednostavnu operaciju žlezde. Računi za to sada premašuju 20 hiljada dolara», kaže otac jednog osiguranika.

Sjedinjene Države verovatno imaju jedan od najlošijih sistema zdravstvenog osiguranja u razvijenom svetu, ali možda i najbolju medicinu. Istraživanja su vrhunska. Evropljani bi voleli da kopiraju američke akademske institucije koje kombinuju zdravstvenu negu i nauku, kao što su «Džons Hopkins» ili opšte bolnice u Masačusetsu ili Stanfordu.

Analitičari ističu da su američki standardi za one koji imaju mogućnosti vrhunski, ali da je i cena zaprepašćujuća. S obzirom da 16 odsto ukupnog nacionalnog dohotka odlazi na medicinsku negu, analitičari zaključuju da zdravstveni sistem u Sjedinjenim Državama ipak ne zavređuje toliku cenu.

XS
SM
MD
LG