Linkovi

Potpredsednička debata događaj koji birači iščekuju sa nestrpljenjem 


Debata, zakazana za četvrtak, između republikanskog i demokratskog potpredsedničkog kandidata, guvernerke Sare Pejlin i senatora Džoa Bajdena je događaj koji američki birači verovatno iščekuju sa najvećim nestrpljenjem. Politički ulog te debate je visok, posebno za Saru Pejlinu, koja je tek došla na nacionalnu političku scenu.

Debata će biti do sada najteži ispit za guvernerku Pejlin. Njena iznenadna kandidatura je donela svežu energiju konzervativnom krilu Republikanske stranke. Međutim, u nekoliko nedavnih televizijskih intervuja Pejlinova je delovala nesigurno, zastajkujući u odgovorima na novinarska pitanja. Čak i neki konzervativni komentatori sada tvrde da ona nije dorasla zadacima potpredsednika. No, Sara Pejlin je uzvratila na te kritike u nedavnom intervjuu za televizijsku mrežu Si-Bi-Ees.

«Ne samo što sam spremna, nego sam i sposobna i želim da obavljam dužnosti potpredsednika senatora Mekejna, ukoliko nas Amerikanci blagoslove i dodele nam privilegiju da im služimo.»

Senator Mekejn i dalje insistira da je oduševljnje koje je Sara Pejlin podstakla među republikancima važnije od zabrinutosti zbog njenog nedovoljnog iskustva na planu američke unutrašnje i spoljne politike.

«Vrlo se ponosim zbog oduševljenja koje je guvernerka Pejlin podstakla u stranačkim redovima i širom zemlje. Taj nivo oduševljenja i uzbuđenja, iskreno rečeno, nisam video do sada.»

Sara Pejlin će u četvrtak imati debatu pred televizijskim kamerama sa demokratskim potpredsedničkim kandidatom i vašingtonskim veteranom, senatorom Džozefom Bajdenom. Bajden je postao senator još 1972. godine i stekao je ogromno spoljnopolitičko iskustvo kao član senatskog Odbora za spoljnopolitička pitanja.

Bajden je takođe žestoki demokrata koji je okušao sreću u dve predsedničke kampanje, a sada obavlja zadatak glavnog stranačkog agitatora za predsedničkog kandidata Baraka Obamu.

«Nemojte mi reći ko je na strani srednje klase i ljudi koji se bore za svakodnevni život. To nisu ni Džordž Buš, niti Džon Mekejn.»

Bajden je poznat po svojim retoričkim ispadima i često mu se zamera da drži preduge govore. Međutim, Sara Pejlin je ta koja će morati da se dokaže na sutrašnjoj debati.

Brus Mirof predaje političke nauke na Univerzitetu države Njujork, u Olbeniju.

«Njoj stvarno nije lako. Bajden treba da se čuva da ne napravi gaf. Međutim, tokom debate sva pažnja će najverovatnije biti uperena na Pejlinovu i njenu sposobnost da se nosi sa takvom konkurencijom.»

Znatiželja o Pejlinovoj je glavni razlog masovnog interesa za predstojeću debatu. No, Leri Sabato profesor političkih nauka na Univerzitetu države Virdžinije, kaže da birači po pravilu ne glasaju na osnovu toga ko je potpredsednički kandidat.

«Generalno rečeno, kako se izborni dan bude približavao, birači će se opredeljivati između dvojice predsedničkih kandidata, jer jedan od njih treba da osvoji Belu kuću. To je ono što je u žiži predsedničkih izbora.»

Posle sutrašnje debate, preostaju još dve debate između Obame i Mekejna. Prva se održava 7. oktobra u Tenesiju, a druga 15. oktobra u Njujorku.

XS
SM
MD
LG