Linkovi

Đukanović i Cvetković saglasni da je integracija u interesu regiona


Premijere Crne Gore, Srbije i bosanskog entiteta Republike Srpske, dočekao je u danas otvorenom Delta sitiju, najveći šoping molu u Crnoj Gori, vlasnik Delta holdinga, Miroslav Mišković. Potom su se srpski i crnogorski premijer uputili na razgovore, u Vilu Gorica.

Otvaranje šoping mola srpske kompanije Delta, prvog takvog objekta van Srbije, u koji je uloženo 60 miliona EUR i koji će zapošljavati 1,2 hiljada radnika, bila je prilika za susret trojice premijera.

Vlasnik Delta holdinga, Miroslav Mišković, srdačno je dočekao svoje goste i konstatovao da je "Delta danas jedna od značajnih komponenti u razvoju Crne Gore".

Mišković je pohvalio otvorenost Crne Gore za investitore i kazao da će srpski privrednici na sastanku u Briselu 20. oktobra sa čelnicima Evropske unije, predložiti da zemlje koje u regionu na bilo koji način koče investitore budu sankcionisane kroz sporije pridruživanje.

Nakon što su prisustvovali otvaranju Delta sitija, premijeri Crne Gore i Srbije Milo Đukanović i Mirko Cvetković, nastavili su razgovore iza zatvorenih vrata u podgoričkoj Vili Gorica, a nastojanja brojnih novinara da čuju stav dva premijera o pitanju priznavanja Kosova, ostao je bez rezultata.

U saopštenju sa susreta dvojice premijera, navodi se da je, ''tokom razmjene mišljenja na temu Kosova, premijer Cvetković saopštio očekivanja Srbije u odnosu na Crnu Goru, kao i uvjerenje da će, nakon skorog zasijedanja Generalne skupštine UN, ovo pitanje sa političkog biti prenešeno u pravni kontekst''.

''Uz puno razumijevanje za politiku Vlade Srbije, premijer Đukanović je-stoji dalje u saopštenju- ponovio poznati stav po ovom pitanju, ističući da će pozicija Crne Gore biti i dalje veoma odgovorna, te da će ona slijediti strateške državne interese, koji bezuslovno obezbjeđuju njenu skoru evropsku i evroatlantsku budućnost.

Što se tiče početka pregovora o Sporazumu o dvojnom državljanstvu, crnogorski premijer Đukanović je naglasio da, ''i pored različitih polazišta, očekivanih kada se imaju u vidu objektivne razlike među dvijema državama, treba uložiti maksimalne napore za iznalaženje rješenja koje će predstavljati obostrano prihvatljiv kompromis''.

Premijeri Đukanović i Cvetković su se saglasili da je stabilnost i integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU u najboljem interesu regiona i Evrope.

XS
SM
MD
LG