Linkovi

Američki Senat večeras glasa o novoj verziji plana za spasavanje finansijskih institucija


Američki Senat trebalo bi večeras da glasa o novoj verziji plana za spasavanje finansijskih institucija u vrednosti od 700 milijardi dolara. Izmene unete u taj zakonski predlog imaju za cilj da privuku podršku zakonodavaca u Predstavničkom domu, koji su odbacili prethodnu verziju.

Američki Senat nastoji da odobri novu verziju plana za finansijsko spasavanje – uz neke neznatne izmene. Jedna od novih mera o kojima senatori raspravalju je predlog da se gornja granica štednih uloga koje federalna vlada osigurava, poveća sa sto na 250 hiljada dolara. Američki predsednički kandidati Barak Obama i Džon Mekejn podržavaju tu meru. Njih dvojica će, prema očekivanjima, doputovati danas u Vašington kako bi glasali, što će učiniti i Obamin potpredsednički kandidat, senator Džozef Bajden.

Lider većine u Senatu Hari Rid je rekao kako očekuje da novi plan dobije široku podršku:

«Nadam se i uveren sam da će sve strane – Predstavnički dom, Senat i Bela kuća – saradjivati na postizanju cilja koji bi bio dobara za američki narod.»

Lider većine u Senatu, republikanac Mič Mekonel, kaže da će obe strane saradjivati u nastojanju da se zaustave previranja na finansijskom tržištu.

«Želim da pružim uveravanja američkom narodu da nameravamo da usvojimo ovaj zakonski predlog ove nedelje. Odobrićemo ga na širokoj, dvostranačkoj bazi. Dve strane će sardjivati kako bi se sprečila dalja finansijska kriza.»

Predstavnički dom je ranije ove nedelje sa 228 prema 205 glasova odbacio prvu verziju ovog plana. Više od dve trećine republikanaca je glasalo protiv. Vodeći članovi Senata se nadaju da će novi zakonski predlog steći veću podršku republikanaca. Medjutim, jedna grupa fiskalno konzervativnih demokrata, koji su glasali protiv plana, još uvek ima primedbe na princip da se 700 milijardi dolara od poreskih obveznika upotrebi za otkupljivanje loših kredita od finansijskih institucija. Demokrata u Predstavničkom domu, Piter Defazio, kaže:

«Čitava poenta je u tome da je ta premisa pogrešna. Koliko god da je demokratsko rukovodstvo nastojalo da to popravi, još uvek je verovatno da ta mera neće proći. Mi smo spremni da glasamo za takav zakonski predlog koji ne bi doveo u opasnost poreske obveznike – što je zajedničko gledište medju članovima Predstavničkog doma koji su glasali za taj zakonski predlog i onih koji su glasali protiv njega.»

Pomenuta grupa demokrata takodje se protivi odredbi unetoj u senatsku verziju plana kojom bi se proširile poreske olakšice biznisima. Finansijska tržišta širom sveta, drastično rastu i padaju u iščekivanju izbavljenja američkih finansijskih giganata. Vrednosti akcija u svetu su pale kada je Predstavnički dom u ponedeljak glasao protiv te zakonske mere. Medjutim, najveći deo tih gubitaka je nadoknađen zahvaljujući novom optimizmu da će američki zakonodavci odobriti novu verziju tog plana.

XS
SM
MD
LG