Linkovi

Američki zakonodavci i administracija predsednika Džordža Buša postigli uslovni sporazum


Američki zakonodavci i administracija predsednika Buša su postigli uslovni sporazum o planu za spas ugroženih finansijskih institucija. Novinar Glasa Amerike Den Robinson izveštava da su ključni pregovarači iz Senata i Predstavničkog doma i sekretar za finansije Henri Polson to saopštili rano jutros, posle celonoćnih pregovora.

Umorni ali zadovoljni, lideri Predstavničkog doma i Senata, zajedno sa ostalim važnim zakonodavcima, došli su do mikrofona na Kapitol Hilu da bi saopštili da su sklopili sporazum za koji veruju da će spasti finansijska tržišta i zaštiti Amerikance, kako su istakli predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske većine Hari Rid.

«Postigli smo veliki napredak. Sada treba i da napišemo dogovor da bismo mogli i zvanično da ga prihvatimo», rekla je Nensi Pelosi, dok je Rid dodao da je prodor postignut manje od sata pre njihovog izlaska pred mikrofon. Rekavši da je njihovo kongresno osoblje radilo do ranih jutarnjih sati da bi sastavilo konačni dokument, zakonodavci su dali reč sekretaru za finansije Henriju Polsonu.


»Počinjemo veoma važan posao, zadatak da stabilizujemo tržišta, zaštitimo sve Amerikance i to na način koji štiti poreske obveznike u najvećoj mogućoj meri.»

Prvobitni predlog administracije predsednika Buša je bio plan vredan 700 milijardi dolara za otkup propale imovine ugroženih finansijskih institucija, da bi se sprečio kolaps američkih kreditnih tržišta. Zakonodavci su međutim zastali posle talasa javnih primedbi i medijskih reakcija zbog obima predloga. Traženi su veći nadzor i druge mere. Uprkos saopštenju pre nekoliko dana da je postignut dogovor o temeljnim principima, republikanci u Predstavničkom domu su izneli dodatne zahteve. Vođa republikanaca u Predstavničkom domu, Roj Blant, izjavio je jutros da veruje da će dogovor moći da se objavi do kraja dana, ali je njegova izjava bila uslovnija od ostalih.

«Pogledaćemo konačnu verziju i razgovaraćemo sa kolegama.»

Detalji sporazuma se očekuju do kraja dana, a zakonodavci ih nisu saopštili. Ipak, Barni Frenk, predsednik Odbora za finansije Predstavničkog doma je rekao da je okvirni sporazum plod stvarnog kompromisa.

«On sadrži pravi kompromis, ideju koju je originalno predložila Bušova administracija, koja je onda prošla kroz proces u kojem su joj pridodati druge tačke i vrednosti.»

Američka predsednička politika je prošle nedelje zapala u pregovore kada je republikanski kandidat Džon Mekejn zatražio odlaganje prve predsedničke debate sa demokratom Barakom Obamom. Debata je ipak održana, a Mekejn je danas, kao gost programa televizijske mreže ABC, rekao da se nada da će moći da podrži plan.

«To je nešto što ćemo svi teško progutati i nastaviti da sprovodimo. Opcija da se ništa ne uradi jednostavno nije prihvatljiva.»

Njegov demokratski rival, Barak Obama, rekao je takođe da uslovno prihvata plan, ali da bi želeo da se uveri da je zemlja shvatila da je naučila lekciju.

«Sve dok naše zakonske okvire iz 20. stoleća ne prilagodimo globalnom finanijskom sistemu 21. veka, bićemo ranjivi za sve ovakve pojave.»

Kongresni lideri se nadaju da će Predstavnički dom glasati o predlogu sutra, a Senat narednih dana.

XS
SM
MD
LG