Linkovi

Mašinovođama u SAD zabranjena upotreba mobilnih telefona


Istraživači kažu da je slanje tekstualnih poruka za volanom opasnije od vožnje pod uticajem alkohola ili marihuane. Regulatori bezbednosti železničkog saobraćaja u Kaliforniji zabranili su privremeno upotrebu mobilnih telefona mašinovodjama, dan pošto su istražitelji potvrdili da je vozač putničkog voza koji se sudario sa teretnim, pri čemu je poginul 25 putnika, slao i primao SMS poruke dok je bio na dužnosti. Novinar Glasa Amerike Pol Sisko razmotrio je rezultate istraživanja o opasnoj praksi slanja poruka prilikom vožnje.

12. septembra, više od 130 putnika je povredjeno, a 25 je poginulo nedaleko od Los Andjelesa, u najtežoj železničkoj nesreći u SAD u proteklih petnaest godina. Federalni istražitelji kažu da je mašinovodja koji je upravljao vozom primao i slao tekstualne poruke. Zbog toga su zvaničnici državne agencije Kalifornije koja reguliše železnički saobraćaj pozvali da se mašinovodjama zabrani upotreba mobilnih telefona i sličnih uredjaja dok su na dužnosti.

Slanje SMS poruka izazvalo je više nesreća i na drumovima. Nova studija osiguravajuće kompanije Nejšnvajd pokazuje da svaki peti vozač u Americi priznaje da šalje poruke dok vozi. Taj procenat je još veći kada je reč o mladim vozačima.

«Šaljem SMS-ove u vožnji» - priznaje mladi Amerikanac, dok isto navodi polovina ispitanih vozača starih od 18 do 24 godine.

Jedna tinejdžerka je uhvaćena kako šalje poruke sa obe ruke.

«Ne radim to stalno. Da, znam da je opasno» - kaže ona.

Istraživači sa Masačusetskog univerziteta proučavaju vreme reakcije dok se šalju SMS poruke. Profesor Donald Fišer objašnjava šta su zaključili:

«Rizik da ćete se sudariti dok šaljete poruke je ravan onom kada popijete izmedju tri i četiri pića.»

Nekoliko američkih država zabranjuje tu praksu, ali većina ne.

«Definitivno treba da postoji zakon protiv toga», smatra jedna Amerikanka.

Medjutim, takav zakon nije rešenje, ocenjuje Ketrin Mangu-Vord iz časopisa «Reason».

«U nekim situacijama moramo imati poverenja u Amerikance da će imati dovoljno zdravog razuma», kaže ona.

Jedna žena je izgubila sina u saobraćajnoj nesreći. Mladi vozač je sa Interneta skidao melodije za svoj mobilni telefon.

«Nema ničeg goreg nego gledati kako vam sin gine, na vaše oči. Mislim da ljudi precenjuju svoje mogućnosti u vožnji.»

Kada je reč o železnici, federalni istražitelji preporučili su pre pet godina da mašinovodjama bude zabranjena upotreba mobilnih telefona. U Kaliforniji su državni zvaničnici zatražili da im se podnesu podaci o razgovorima mašinovodje koji je poginuo upravljajući vozom koji se sudario.

XS
SM
MD
LG