Linkovi

Bankrotstvo Vašington Mjučuela u vreme  jedne od najvećih finansijskih kriza


Dok je Kongres zaokupljen planovima za stabilizaciju finansijskog sistema zemlje, jedna od najvećih američkih banka je bankrotirala je pod teretom enormnih dugova akumuliranih zbog nepravilnosti u odobravanju stambenih zajmova.

Bankrotstvo Vašington Mjučuela, stiglo je u vreme jedne od najvećih finansijskih kriza na Vol Stritu. Banku su sinoć po hitnom postupku preuzele američke federalne finansijske vlasti, koje su odmah organizovale i prodaju za gotovo dve milijardi dolara delova Mjučuela, investicionoj banci Džej Pi Morgan Stenli.

Kompanija za osiguranje federalnih bankarskih uloga, koja garantuje isplatu uloga do 100.000 dolara, saopštila je da neće morati da koristi svoja sredstva zahvaljujući kupovini od strane Morgan Stenlija.

Pomenuta osiguravajuća kompanija potrošila je već nekoliko milijardi dolara na preuzimanje Indi-maka, banke koja je bankrotirala u julu.

Prema stručnim procenama, preuzimanje Vašington Mjučuela moglo je da košta 50 odsto ukupnih sredstava državnog osiguravajućeg fonda

Džej Pi Morgan planira da zatvori manje od 10 odsto filijala preuzete banke, mada još uvek nije odlučio koje će biti ugašene.

Kelsi Vesli, radnik Vašington Mjučuela kaže da su svi zaposleni nervozni, ali dodaje da je banka -- poznata po skraćenici Vamu -- uvek brinula o svim zaposlenima.

«Ne tvrdim da će se to dogoditi, ali šta god da bude Vamu deli vrlo izdašnu otpremninu, i mislim da će tako biti i u slučaju da dođe do spajanja kompanija.»


Džej Grejbil koji je takođe zaposlen u Vamu-u, kaže da je optimističan.

«Naravno da su stvari neizvesne i postoje pitanja o tome šta se dešava. Da li sam nervozan? Naravno. To je tako kada jedna velika kompanija biva otkupljena, brinete za svoj posao. Da li će padati glave? To još uvek ne znamo, ali imamo poverenje u naše šefove.»

Predsednica federalne osiguravajuće agencije, Šila Ber trvdi da klijenti banke Vamu neće osetiti nikakve promene. Po njenim rečima ulagači i bankari mogu da računaju na poslovanje kao do sada.

Vamu je druga finansijska institucija koju je Stenli Morgan otkupio ove godine. Pre nekoliko meseci uložio je preko dve milijarde dolara u kupovinu investicione banke Ber Sterns, koja je takodje bankrotirala zbog prezaduženosti u stambenom sektoru.

XS
SM
MD
LG