Linkovi

Klif Kinkejd: Mislim da bi sud lako mogao da donese odluku u prilog Srbije


Za komentar o uticaju ekonomske krize u Sjeidnjenim Državama na predstojeće predsedničke izbore kolega Branko Mikašinović zamolio je urednika nezavisnog vebsajta "Accuracy in Media", Klifa Kinkejda.

Kinkejd: Neki konzervatni republikanci su izrazili bojazan da bi se u slučaju da demokratski kandidat Barak Obama postane predsednik ispostavilo da je on prikriveni socijalista, koji bi možda poveo zemlju socijalističkim putem, a izgleda da se to upravo sada dešava, kako neki smatraju, i to pod kozervativnim, republikanskim predsednikom Džordžom Bušom. Naime, administracija naziva predloženi ekonomski paket "planom za spasavanje", pa čak i "planom ekonomske obnove", ali je to ustvari intervencija državne u privatni sektor. Ekonomski, ova kriza će se odraziti na američku, odnosno ekonomsku teoriju kapitalizma, posebno u pogledu delikatnog balansa uplitanja države u tržišnu ekonomiju. Neki se pitaju da li će predloženi paket od 700 milijardi dolara biti delotvoran ili opravdan. Lično mislim da bi neusvajanje tog paketa samo odložilo za nekoliko godina dalje finansijske probleme još većim zaduživanjem, a te dugove će neko ipak morati na kraju da plati, najverovatnije poreski obveznici. Dakle, potrebne su strukturne ekonomske promene. Mislim da će politički ovakva ekonomska situacija ići u prilog Baraku Obami i da bi mogla da mu pomogne da pobedi na izborima.

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude politika predstojeće republikanske ili demokratske administracije prema Evropskoj uniji i Rusiji?

Kinkejd: Oba predsednička kandidata, Mekejn i Obama, podržavaju medjunarodne institucije i organizacije, UN, Evropsku uniju i NATO. Obama je više privržen medjunarodnim organizacijama, multilaterizmu i globanoj saradnji od Mekejna. Obama to smatra svojim "globalnim zadatkom" - da se sastane sa svetskim liderima, I radi na formulisanju zajedničkih stavova, a važne zemlje su Rusija, Kina i druge. Sa druge strane, Mekejn je skloniji unilateralnim potezima, pa i oštrijim, mada su oba kandidata pristalice "novog svetskog poretka". Mekejn je čak govorio o uspostavljanju, kako on to zove, "Demokratske lige", paralelne organizacije UN. Drugim rečima, ako UN ne bi išle putem koji SAD žele, onda bi ta alternativna grupa zemalja ,"Demokratska liga", bila nešto slično Bušovoj "koalicji voljnih". Medjutim, nije jasno da li bi članice te "Demokratske lige" bezuslovno podržavale američku spoljnu politiku pošto bi u toj grupi bili i neki evropski saveznici koji se uvek ne slažu sa nama, na primer u pogledu politike prema Iraku ili Iranu.

Glas Amerike: Šta mislite o incijativi Srbije u UN da se pitanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova uputi Medjunarodnom sudu pravde na razmatranje?

Kinkejd: Biće interesantno posmatrati dalji razvoj dogadjaja ako inicijativa Srbije bude prihvaćena u UN i kosovsko pitanje bude upućeno na razmatranje Medjunarodnom sudu. Mislim da bi sud lako mogao da donese odluku u prilog Srbije. Naime, ako su UN asocijacija suverenih država onda će za mnoge od njih biti teško da prihvate jednostranu secesiju jedne teritorije. U svakom slučaju, odluka Medjunarodnog suda pravde bi bila jedna stvar, a dalji razvoj situacije na terenu na Kosovu nešto sasvim drugo.

XS
SM
MD
LG