Linkovi

Saudijski šeik sirijskog porekla izdao fatvu za ubistvo Miki Mausa?


Mouse Hit Brojni muslimanski intelektualci osuđuju saudijskog šeika sirijskog porekla Muhameda Salaha al Mundžida, koji je nedavno izdao fatvu za ubistvo Mikija Mausa. Miki Maus može da odahne, pošto su se brojni islamski sveštenici izjasnili protiv fatve kojom se traži «ubistvo» tog Diznijevog junaka.

Saudijski šeik Muhamed Salah al Mundžid, poreklom iz Sirije, nedavno je na saudijskoj verskoj TV mreži Al Madž al Islamija, rekao da je Miki Maus «vojnik Satane» i zatražio njegovo ubistvo. «Ovaj miš je odvratan lik. Potpuno pokvaren. Iza njegovog lika se krije Satana», rekao je šeik i dodao da je «taj miš je očigledno Satanin vojnik».

Šeik Mundžid, koji je svojevremeno bio saudijski diplomata u Vašingtonu, tvrdi da se deca u arapskom svetu sada «oduševljavaju mišom», dok islam zapravo uči da su miševi «nečisti». U međuvremenu, jedna egipatska sveštenica, takođe poznata TV ličnost, Suada Saleh, branila je Mikija Mausa i rekla da islam, posle fatve šeika Mundžida, deluje «komično». Ona kaže da «bi pravi miševi trebalo da se ubijaju, u skladu sa učenjem islama, ali da je Miki lik iz crtanog filma i da njegovo ubistvo nema nikakav smisao».

Na TV stanici Al Arabija, još jedan islamski duhovnik, šeik Muhamed Duheim, osudio je fatvu šeika Mundžida, tvrdeći da on «nema pravo da govori u ime islama». «Moramo u tom pogledu da budemo jasni», rekao je on, «mi smo raznolika grupa ljudi iz brojnih kultura i svako ko tvrdi da govori u ime islama ne govori u ime svih muslimana.» Fatva protiv Mikija Mausa je izazvala podsmeh i na Zapadu i navela komentatore brojnih televizijskih programa, pa čak i domaćina večernjeg šou programa Džeja Lenoa, da ismevaju taj ukaz. Na posletku, što je dolilo još više ulja na vatru, šeik Mundžid sada poriče da je izdao fatvu za ubistvo Mikija Mausa i tvrdi da je «naprosto izrazio svoje lično mišljenje».

XS
SM
MD
LG