Linkovi

Predsednik Buš večeras se obraća naciji u vezi sa finansijskom krizom


Američki predsednik Džordž Buš večeras će se preko televizije obratiti naciji uživo kako bi objasnio predloženi plan vlade za spasavanje finansijskih tržišta u vrednosti od 700 milijardi dolara. Zvaničnici Bele kuće kažu da predsednik želi da se direktno obrati američkom narodu i pomogne sugrađanima da shvate do koje mere su ozbiljni problemi sa kojima je suočena ekonomija.

Ranije danas, u Njujorku, predsednik Buš je izjavio da će se još mnogo raspravljati o predloženom vladinom spasavanju investicionih kompanija, koje su se našle u nevolji, ali je istakao da je uveren da će Kongres odobriti sveobuhvatan plan za pomoć finansijskim tržištima. Finansijska tržišta su u međuvremenu dobila redak podsticaj zahvaljujući najbogatijem čoveku na svetu. Investitor milijarder Voren Bafet pristao je da kupi akcije investicione kompanije Goldman Saks u vrednosti od pet milijardi dolara. Bafet se smatra jednim od najmudrijih investitora, te je njegovo investiranje u pomenutu firmu ublažilo zabrinutost i pospešilo vrednost nekih berzanskih indeksa.

Najviši ekonomski funkcioneri u administraciji predsednika Buša bili su juče u Senatskom odboru suočeni sa dubokim skepticizmom i ponekad neprijatnim pitanjima o planu za izbavljenje finansijskih tržišta. Oni danas ponovo svedoče pred ključnim kongresnim odborima u nastojanju da steknu glasove zakonodavaca za plan, u vrednosti od 700 milijardi dolara, koji ima za cilj pomoć finansijskom sektoru. Direktor američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki je na pretresu u Dvostranačkom ekonomskom kongresnom odboru rekao da postoje "ozbiljne pretnje" finansijskoj stabilnosti. Takođe je ukazao da je hitna i efikasna akcija "osnovni preduslov" za ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG