Linkovi

Ulaganje u američku banku Goldman-Saks izazvalo rast deonica na azijskim berzama


Vrednosti deonica na azijskim berzama porasle su danas posle vesti da će istaknuti američki investitor, Voren Bafet, uložiti znatna sredstva u jednu od najvećih firmi na Vol stritu. Berze u Tokiju, Hong Kongu, Šangaju, Seulu i Sidneju pokazale su umereni rast.

Jedan od najbogatijih ljudi u Sjedinjenim Državama, Voren Bafet, objavio je kasno sinoć da će njegova investiciona firma Berkšajr Hatavej kupiti deonice jedne od najvećih firmi na Vol stritu, Goldman Saks, u vrednosti od 5 milijardi dolara. Ta investicija predstavljaće ogroman podsticaj pomenutoj firmi, teško pogođenoj tekućom krizom u američkom finansijskom sektoru.

Američka Uprava federalnih rezervi objavila je danas da će u svetski finansijski sistem prebaciti još 30 milijardi dolara, u okviru koordinisane akcije sa centralnim bankama Danske, Norveške, Švedske i Australije.

Administracija predsednika Buša predložila je da se neke teško ugrožene investicione banke na Vol stritu spasu ulaganjem 700 milijardi dolara iz američkih rezervi. Međutim, mnogi članovi Kongresa protive se toj inicijativi. Demokratski predsednik senatskog Odbora za bankarstvo, Kris Dod, nazvao je taj plan ”neprihvatljivim“ u sadašnjem obliku. Najviši republikanac u tom odboru, Ričard Šelbi, rekao je da bi plan trebalo pažljivo razmotriti kako ne bi došlo do rasipanja novca poreskih obveznika.

Prema planu Bušove administracije, vlada bi otkupila kredite koje su ugrožene banke odobravale za kupovinu kuća i stanova, koji su u međuvremenu znatno izgubili u tržišnoj vrednosti. Te propale investicije sada navode banke da teže odobravaju kredite industriji, što preti da ugrozi čitavu privredu.

XS
SM
MD
LG