Linkovi

Džordž Buš zatražio podršku za demokratske vlade u Avganistanu i Iraku


Predsednik Džordž Buš danas se poslednji put obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u svojstvu lidera Sjedinjenih Država. Buš je istakao da je više nego ikada potrebno da se Ujedinjene nacije i druge multilateralne organizacije hitno suprostave ekstremistima i teroristima. Predsednik Sjedinjenih Država, koji će na tom položaju ostati još četiri meseca, obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjih nacija osmi i poslednji put, uputivši poziv svim državama da zauzmu, kako je naveo, nedvosmislen stav protiv terorizma.

“U narednim decenijama, Ujedinjene nacije i druge multilateralne organizacije moraju stalno da se bora protiv terororizma. Ta misija zahteva jasnu viziju. Moramo uvideti pravu prirodu terorista, koji su okrutni ekstremisti koji eksploatišu očajne,potkopavaju principe velike religije i pokušavaju da nametnu svoju volju što je više moguće.”

Američki predsednik zatražio je podršku za nove demokratske vlade u Avganistanu i Iraku, koji se, kako je naveo kreće prema slobodi. Takođe je istakao da svet mora biti jedinstven u podršci gruzijskom narodu, u svetlu ruske invazije. Buš je pokušao i da uveri svetske lidere da aktuelna administracija radi na stabilizaciji američke ekonomije, pomenuvši predloženi paket mera za spasavanje finansijskog sistema, vredan 700 milijardi dolara.

“Preduzeli smo smele korake kako bi sprečili velike poremećaje američke ekonomije, koji bi imali katastrofalne posledice po druge ekonomije širom sveta. Uveren sam da ćemo delovati u neophodnom hitnom vremenskom okviru.”

Predsednik Francuske, koja predsedava Evropskom unijom, založio se za održavanje hitnog sastanka svetskih lidera, na kome bi se raspravljalo, o kako je naveo, najozbiljnijoj finansijskoj krizi od 1930-tih godina.

Sarkozi se takođe založio za formiranje zajedničkog privrednog prostora koji bi ujedinio Rusiju i Evropu. Francuski predsednik je dodao da Evropa želi partnerstvo sa Moskvom, upozorivši da Kremlj ne sme da dovede u pitanje poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog suvereniteta.

Nekoliko sati nakon Sarkozijevog i Bušovog govora, skupštini se obratio i iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Uoči govora iranskog lidera, hiljade protivnika njegovog režima protestovalo je na ulicama Njujorka.

Na marginama današnjeg zasedanja Generalne skupštine,predsednik Buš razgovarao je sa brojnim svetskim liderima, uključujući i novog predsednika Pakistana Asifa Ali Zardarija. Buš je tokom razgovora sa pakistanskim liderom izrazio žaljenje zbog žrtava terorističkog napada u Islamabadu, ističući da Sjedinjene Države žele da pomognu Pakistanu u obezbeđivanju bezbednosti i prosperiteta za građane. Zardari je obećao da će iskoreniti terorizam u zemlji i naglasio da pakistanska vlada neće dozvoliti ni jednoj sili da narušava suverenitet njegove zemlje.

XS
SM
MD
LG