Linkovi

Novi album američke grupe “Lifehouse” – prelaz na čvršći rok zvuk


Nakon što je hit grupe Lifehouse "Hanging By a Moment," postao najslušanija pesma 2001. godine, bend je prošao kroz teške trenutke, promenio nekoliko postava i izgubio ugovor sa svojom izdavačkom kućom. Novinar Glasa Amerike, Leri London razgovarao je sa članovima benda Rikom Vulstenhjumom i Džejsonom Vejdom posle nedavnog koncerta u Vašingtonu.

Uprkos svim problemima, članovi grupe Lifehouse su rešeni da ostanu na okupu.

"Da budem iskren, oduvek smo znali da ćemo se dugo baviti muzikom. Za nas je to definitivno stil života. Proveli smo deset godina snimajući ploče i svirajući po turnejama daleko od kuće, ali mi uživamo u tome."

"Who We Are," četvrti album benda objavljen 2007. godine, razlikuje se od njihovih ranijih izdanja.

"Ova je prva ploča koju smo uradili u koprodukciji sa našim menadžerom Džudom Kolom. To je bio veliki iskorak u kreativnim smislu za nas. Ploča ima malo tvrdji rok zvuk nego ranije, malo više energije od prethodnih, i jako je zabavno svirati ove pesme uživo."

Umesto da inspiraciju pronalazi u sopstvenom životu, pevač Džejson Vejd kaže da ga inspirišu tudje priče.

"Iskreno rečeno, pesme za ovaj album sam pisao iz perspektive drugih ljudi. Postoji pesma koja se zove "The Joke", priča o jednom tinejdžeru koji je izvršio samoubistvo. To je istinita priča, dečko je živeo u Britaniji. Kada sam saznao njegovu priču dobro sam razumeo njegovu patnju, I napisao sam pesmu iz njegovog ugla. Uvideo sam da ako se u mom životu ne dešava ništa posebno dramatično, uvek mogu da pišem o iskustvima kroz koja prolaze drugi."

Iako je pesma iz 2001. "Hanging By a Moment" najveći dosadašnji hit ovog benda, Džejson Vejd kaže da ne oseća pritisak da ponovi taj uspeh.

"Trudimo se da ne mislimo puno o tome. Po meni, ako polazite od mentaliteta da pišete pesme da bi se dopale publici, to nije iskreno kao pesme koje potiču iz čiste inspiracije. Ako ih pišete iskreno, imaju šansu da dobro prodju. Ali ako one potiču iz neiskrenih pobuda, ako hoćete da se pesme prodaju i pokušavate da se dodvorite odredjenoj starosnoj grupi, po meni je to nepošteno. Zato se prosto trudimo da ne mislimo na to kako će pesme proći."

Bez obzira na sve izazove, Rik i Džejson kažu da je muzika i dalje njihova najveća strast.

"Muzika je zaista jedina strast za mene, za obojicu… To je vazduh koji dišemo, naš stil života. Stvarno nemam druge ambicije, da nemam gitaru, bio bih u nevolji..."

Lifehouse trenutno na turneji promovišu album "Who we Are." Takodje planiraju koncerte u inostranstvu i nadaju se da će svirati u što je više zemalja moguće.

XS
SM
MD
LG