Linkovi

Crna Gora ne može da koristi jednu od pogodnosti koju nudi NATO


Crna Gora skoro dvije godine nakon potpisivanja Sporazuma o bezbjednosti nema pristup povjerljivim informacijama NATO-a, jer nije ispunila sve potrebne uslove. Mediji navode da je razlog to što Sporazum o bezbjednosti informacija nije sertifikovan.

Crna Gora ne može da koristi jednu od pogodnosti koju nudi NATO - mogućnost korišćenja povjerljivih informacija članica o bilo kom bezbjednosnom izazovu.

List ''Vijesti'' ukazuje da je dovedeno u pitanje i sprovođenje brojnih aktivnosti u Partnerstvu za mir i pratećim procesima priključivanja NATO-u, jer je vrlo mali broj informacija koje Alijansa razmjenjuje sa državama partnerima koje nemaju neku od oznaka povjerljivosti.

Zbog činjenice da još nisu stvoreni preduslovi za sertifikaciju sporazuma, otežan je i rad crnogorske Misije pri Sjeveroatlantskom savezu.

Sjedište Misije i dalje ne može da bude u NATO štabu u Briselu, kao kod većine država Partnerstva za mir koje su sertifikovale sporazum, već u civilnim prostorijama u blizini sjedišta Alijanse.

Članovima Misije je otežana i zvanična komunikacija sa NATO-om. Oni sa kolegama ne mogu da razmjenjuju sve NATO informacije koje nose oznaku "povjerljivo" ili "tajno", od kojih su neke ključne za dalje integracije Crne Gore u taj savez.

Nakon potpisivanja Sporazuma krajem 2006. godine, ključna prepreka za sertifikaciju bilo je nepostojanje odgovarajućih akata koji u Crnoj Gori regulišu oblast tajnih podataka.

XS
SM
MD
LG