Linkovi

Sukob Rusije i Gruzije mogao bi da nanese štetu svemirskom programu


Američka svemirska agencija NASA uglavnom zavisi od ruskih raketa za lansiranje kako bi imala pristup međunarodnoj svemirskoj stanici. Analitičari smatraju da bi pogoršani odnosi Vašingtona i Moksve mogli da onemoguće američki pristup ruskom svemirskom brodu Sojuz.

Sjedinjene Države su 1993. prvi put uputile poziv Rusiji za uspostavljanje saradnje na međunarodnoj svemirskoj stanici. Moskva je već imala dugogodišnje iskustvo sa stanicom Mir i bila je u mogućnosti da američkim astronautima ponudi prevoz Sojuzovim raketama za lansiranje. Vašington je, kako navode analitičari, pak bio u mogućnosti da započne nove odnose sa bivšim protivnikom iz perioda Hladnog rata. Hauard Mekardi je stručnjak za svemirska istraživanje na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

"Mi bismo omogućili pristup međunarodnoj svemirskoj stanici koristeći šatl, a Rusija rakete Sojuz i to je trebalo da bude srećan period saradnje u novoj međunarodnoj realnosti nakon Hladnog rata."

Taj period će verovatno biti okončan zbog ruskog upada na teritoriju Gruzije i pogoršanih rusko-američkih odnosa. NASA planira da 2010. povuče šatl iz upotrebe, nakon čega će imati pristup međunarodnoj svemirskoj stanici samo ako bude plaćala prevoz ruskim raketama Sojuz. Američkim vladinim agencijama je međutim zakonom zabranjeno da od Rusije kupuju usluge vezane za svemirska istraživanja osim ako predsednik proceni da Moskva preduzima korake na sprečavanju prebacivanja naoružanja u Iran.

Za NASU važi izuzeće, koje međutim ističe 2011. godine. Eksperti navode da bi američki svemirski program mogao da bude ugrožen ukoliko Kongres ne produži taj rok. Skot Pejs je direktor instituta za politiku svemirskih istraživanja na univerzitetu Džordž Vašington.

"Veoma je važno da Kongres odobri to izuzeće kako bi Sjedinjene Države mogle da pregovaraju sa Rusijom o povećanju broja američkih astronauta koji bi mogli da lete raketom Sojuz. U protivnom nećemo imati pristup međunarodnoj svemirskoj stanici, nakon što šatl prestane da se koristi 2010. godine."

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn i ostali zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu pouzdanosti Rusije kao partnera na svemirskoj stanici. Pojedini stručnjaci međutim ističu da, uprkos političkoj zategnutosti, Sjedinjene Države i Rusija moraju da nastave da sarađuju u oblasti istraživanja svemira.

"Skoro sve što danas radimo u svemiru je u okviru nekog međunarodnog konteksta. Kada proučavamo Saturn, sonda koju spuštamo na Titan, delo je evropske svemirske agencije. Svaki svemirski program imao određenu međunarodnu komponentu, i međunarodna svemirska stanica je pravi primer te saradnje."

Mekardi i njegove kolege tvrde da je pronalaženje načina za prekograničnu saradnju izuzetno važno ne samo za proučavanje svemira, već i za ostale naučne izazove 21. veka.

XS
SM
MD
LG