Linkovi

Stranački napadi i spotovi dominiraju predsedničkom kampanjom


S obzirom da je do izbora 4. novembra ostalo manje od 50 dana, predsednička trka Džona Mekejna i Baraka Obame izgleda vrlo tesna. Analitičari navode da će, kako izgleda, u poslednjim nedeljama kampanja biti intenzivna i ispunjena medjusobnim stranačkim napadima i negativnim medijskim spotovima.

Negativni medijski spotovi su svuda – na televiziji, radiju i internetu. Neke reklame kreiraju se za svega nekoliko sati. Spot Mekejnove kampanje napada Baraka Obamu o pitanju poreza:

«Bolno povećanje poreskih stopa. Težak izbor za naš budžet. Nespreman da rukovodi. To je pravi Obama.»

Obamina kampanja je odgovorila spotom u kojem se senator Mekejn napada zbog povezanosti sa lobistima:

«Njegovom niskom kampanjom rukovode Lobisti. U pitanju je veliki novac – milion dolara poreskih olakšica za naftne i farmaceutske kompanije, ali gotovo ništa za porodice poput vaše.»

S obzirom da obe strane pribegavaju negativnim reklamnim spotovima, stručnjaci navode da je teško znati da li ljudi obraćaju pažnju. Demokratski anketar Selinda Lejk kaže da je najnovijom anketom u nekim važnim državama, u čijem je sprovodjenju učestvovala, utvrdjeno da su i Obama i Mekejn popularni kod gradjana:

«Lišnosti oba kandidata su izuzetno pozitivne. Mislili biste da ih, uz sve ove negativne spotove, birači vide u negativnom svetlu, ali to nije istina.»

Obe kampanje se žale da su protivnički napadi često netačni i da navode gradjane na pogrešne zaključke. Jedna grupa liberalnih aktivista apeluje na voditelje predstojeće debate predsedničkih kandidata da se fokusiraju na ozbiljna pitanja i drže se podalje od trivijalnih političkih napada. Robert Borosejdž, je predsednik Instituta za američku budućnost, koji promoviše naprednu političku agendu.

«Osnovna tema je zahtevati debatu dostojnu velike nacije u nevolji. Kao što znate, predsednička kampanja u ovom trenutku izgleda izlazi na put koji ne vodi nikud. U njima se govori o Paris Hilton i ružu na svinjama i separatizmu na Aljasci.»

Medjutim, stručnjaci predvidjaju da će se u poslednjim nedeljama kampanje politički napadi i negativni spotovi samo umnožiti, jer je posle konvencija dve stranke trka postala konkurentnija. Obama je mesecima vodio u anketama. Medjutim, u poslednjih nekoliko nedelja, Mekejn je postao energičniji. Mekejnov izbog guvernerke sa Aljaske, Sare Pejlin, za potpredsedničkog kandidata motivisao je konzervativno nastrojeni sloj republikanske stranke. Mekejn sada sebe prikazuje kao reformatora koji je rešen da uvede promene u vašingtonsku politiku.

«Želim da ih upozorim, istinska promena stiže u Vašington. Razmrdaćemo stvari.»

Demokrate se žale da su napadi na Obamu skrenuli pažnju birača sa najvažnijih pitanja u kampanji, posebno sa ekonomije. Oni apeluju na Obamu da uzvrati na udarce i da ima na umu republikanske spotove prepune napada koji su doveli do poraza demokrate Džona Kerija na predsedničkim izborima pre četiri godine.

U proteklim danima, Obama je izgleda poslušao njihov savet:

«Bilo je dosta. Ne marim šta kažu za mene, ali suviše volim ovu zemlju da bi im dopustio da lažima i optuživačkom politikom osvoje pobedu na još jednim izborima. Što je mnogo mnogo je.»

Polički analitičari navode da će ovogodišnje predsedničke debate biti ključna pomoć biračima da donesu odluku u tako tesnoj trci. Tom De Frank, šef Vašingtonskog dopisništva dnevnika New York Daily News, je izveštavao sa brojnih američkih izbora. De Frank je za Glas Amerike rekao da će debate biti posebno važne za Baraka Obamu.

«Mislim da on sada nije favorit. Uvek sam mislio da je prva predsednička debata važna na predsedničkim izborima. Medjutim, mislim da će Obama morati da bude zbilja uverljiv u ovoj debati. Ulog je sada daleko veći za njega no za Mekejna.»

Planirane su tri debate predsedničkih kandidata, počevši od 26. septembra, na univerzitetu države Misisipi. Pored toga biće održana i jedna debata izmedju potpredsedničkih kandidata, Sare Pejlin i Džoa Bajdena.

XS
SM
MD
LG