Linkovi

Premijer Vladimir Putin izjavio da Rusija ostaje otvorena za strane investicije


Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da Rusija ostaje otvorena za strane investicije i da svaki pokušaj da se ta zemlja ponovo uvuče u Hladni rat predstavlja direktnu pretnju njenom programu modernizacije. Putinova izjava usledila je posle oštre kritike američke državne sekretarke Kondolize Rajs, koja je optužila Rusiju da je sama sebe odvela na stazu izolacije i došla u situaciju da bude nevažna na međunarodnoj sceni.

U govoru na velikoj konferenciji investitora u ruskom letovalištu Soči, premijer Putin rekao je da bi njegova zemlja trablo da bude otvorena za strane investicije, kao što bi druge nacije trebalo da budu otvorene za ruski kapital. Putin je rekao da bi to dovelo do veće međusobne zavisnosti i sprečilo bilo kakve nepromišljene poteze, dodajući da bi se na taj način i svetska poslovna zajednica ujedinila.

Premijer Rusije je rekao da osnovi ruski ideološki pristupi ostaju nepromenjeni, sa naglaskom na privatnu inicjativu, preduzetničku slobodu, kao i otvorenost i racionalnu integraciju u globalnu ekonomiju. Dodao je da Moskva svaki pokušaj da se Rusija ponovo uvuče u Hladni rat doživljava kao ništa manje nego direktnu pretnju svojoj modernizaciji.

Rusko finansijsko tržište pretrpelo je strmoglav pad ove godine, a neki indeksi izgubili su više od polovine svoje vrednosti. Konflikt u Gruziji dodatno je doprineo finansijskim problemima zemlje, s obzirom da su investitori povukli više od 35 milijardi dolara uz Rusije, otkad su u avgustu neprijateljstva započela.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je juče u Vašingtonu da je Rusija platila skupu cenu svoje agresije prema Gruziji.

"Ruska invazija na Gruziju nije, niti će postići bilo kakav dugotrajniji cilj. A naš strateški cilj je da sada ruskim liderima jasno stavimo do znanja da bi odluke koje su doneli mogle Rusiju da odvedu na jednosmernu stazu samoizazvane izolacije i međunarodne nevažnosti".

Sekretar Rajs dodala je da lideri u Kremlju postaju sve autoritarniji, da zastrašuju susedne države, koriste energiju kao političko oružje i progone svoje novinare, disidente i druge, što donosi štetu samoj Rusiji.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je u nekoj vrsti odgovora na komentare Kondolize Rajs, na sastanku u Kremlju rekao da njegova zemlja neće popustiti pred spoljašnjim pritiskom.

Medvedev je naglasio da nikakve okolnosti izvan Rusije, a još manje pritisak spolja na Rusiju, neće promeniti strateški cilj zemlje da izgradi slobodnu, progresivnu i demokratsku državu i društvo. Ruski lider rekao je da će njegova zemlja dosledno modernizovati svoje strukture nacionalne bezbednosti i vojsku i da će podići svoj odbrambeni potencijal na odgovarajući nivo.

Anton Strogučevski, finansijski analitičar u ruskoj investicionoj kompaniji Trojka dijalog, kaže za Glas Amerike da ruski i američki zvaničnici zastupaju interese svojih država u političkoj debati. Bez obzira na to, dodaje on, gubitak investicionog kapitala je naprijatan i mogao bi da promeni način na koji se Rusija razvija.

Strogučevski kaže da su više kamatne stope nešto što se ne može izbeći, i da će to verovatno usporiti snabdevanje tržišta efektivom i smanjiti inflaciju. To će, smatra on, dovesti do sporijeg ekonomskog rasta, ali i promeniti kvalitet tog rasta, kako investitori postaju sve odmereniji pri ulaganju svog novca.

Ruske berze otvoreile su se u petak posle dvodnevne pauze, koja je trebalo da zaustavi sveukupni gubitak akcija. Cene su danas skočile, kako zbog samog ukidanja suspenzije trgovanja na berzi, tako i zbog vladinog paketa podrške u vrednosti od više milijardi dolara, čija je namena da se poveća poverenje investitora i likvidnost tržišta.

XS
SM
MD
LG