Linkovi

Jusuf Kalamperović: Crna Gora ide korak po korak ka Evropskoj uniji


Crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović i direktor EUROPOL-a Maks Peter Rasel potpisali su danas u Podgorici Sporazum o strateškoj saradnji Crne Gore i Evropske policijske kancelarije .

Ministar Kalamperović ocijenio je da se potpisivanjem sporazuma Crna Gora priribližava evropskoj policijskoj porodici i tako obezbjeđuje posebnu saradnju sa zemljama Evropske unije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ovo je značajano priznanje Crnoj Gori, Ministarstvu i posebno policiji. Siguran sam da će zemlje EU i EUROPOL u našoj policiji imati dobrog saradnika i da će ta saradnja doprinijeti da što prije ispunimo evropske standarde, da dođe do liberalizacije viznog režima, i na kraju do našeg članstva u Uniji".

Crna Gora, smatra Kalamperović, ide „korak po korak" ka Evropi, postižući standarde koje ona traži.

Direktor EUROPOL-a Peter Rasel ocijenio je da Sporazum pruža „čitav niz mogućnosti" objema stranama, jer će biti u mogućnosti da razmjenjuju informacije od strateškog značaja, najbolju praksu, ekspertizu, znanje i iskustvo, kao i da unaprijede postignuto razumijevanje i povjernje.

„Zajednički ćemo se boriti protiv svih oblika organizovanog kriminala, terorizma, ali isto tako pranja novca i korupcije. Ne sumnjam da će ovakva saradnja zasnovana na obostranom povjerenju, biti od koristi za obje strane potpisnice".

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je da je crnogorska policija prepoznala značaj međunarodne saradnje i postala članica značajnih bezbjednosnih organizacija.

„Ovaj sporazum je za nas strateški veoma značajan. On daje dimenziju profesionalne saradnje prvi put na ovakav, konkretan, način između crnogorske policije i EUROPOL-a u odnosu na značajne bezbjednosne izazove kao što je borba protiv terorizma, svih oblika organizovanog kriminala ali i drugih izazova".

Sporazum će omogućiti i zajedničke aktivnosti koje se odnose na razmjenu informacija i podataka, planiranja i pripreme zajedničkih akcija obuke, obrazovanja, logističke i tehničke podrške.

Veljović je kazao da je prioritet u radu crnogorske policije borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, navodeći da vjeruje da je ta služba u proteklom periodu ostvarila kvalitetne i profesionalne rezultate.

On je rekao da su građani u Crnoj Gori bezbjedni i poručio „kriminalcima i kriminogenim strukturama da Crna Gora ne može biti bezbjedna teritorija za njih".

XS
SM
MD
LG