Linkovi

Podgorica: Oštre reakcije crnogorske opozicije na predlog Rezolucije


Predlog Rezolucije o neophodnosti ubrzanja procesa integracija Crne Gore u evropske i evroatlanske strukture, maskirano je namjerom vlasti da uskoro prizna nezavisnost Kosova-tvrde opozicioni poslanici. Oni se protive i izjednačavanju potrebe ulaska i EU i NATO.

Predložena Rezolucija poslužiće kao osnova da Crna Gora prizna Kosovo ako želi da ide ka pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u, prigovaraju opozicionari, navodeći da se zamka krije i u činjenici da je izjadnačena potreba ulaska u EU i NATO. Dobrilo Dedeić, Srpska lista:

''Moram da konstatujem da su evropske integracije odvojen politički proces u odnosu na NATO integracije. Jedino NATO integracije imaju veze sa mogućnošću da zvanična Crna Gora prizna lažnu državu na tereitoriji Srbije. Dakle, neko očigledno ima interes da instalira NATO baze u blizini lažne države Kosovo i u tom kontakstu treba posmatrati sve ono što je ambicija parlamentarne većine u Crnoj Gori. Bojim se da će ovaj postupak usloviti dalju nestabilnost ili produbljivanje nepovjerenja unutar Crne Gore i vjerujem da to neće biti dobro za ukupne nacionalne i političke odnose u Crnoj Gori''.

Predrag Popović, Narodna stranka: ''Ne znam otkud se u taj tekst -koji je pisan kao politička platforma na bazi nekih ranijih rezolucija i opredjeljenja koje je Crna Gora toliko puta dokazala-unosi nešto što sa nespornim evropskim integracijama nema veze. On govori o tome-to je taj podtekst koji je lako pročitati-da suština nije ubrzani put ka evropskim integracijama, nego je suština ono što se vezuje za eventualnu buduću odluku o priznanju Kosova kao nezavisne države''.

Predstavnici Albanaca, međutim, tvrde da Crna Gora čak i kasni sa priznavanjem Kosova, a da su evropske integracije nesporne. Mehmed Bardhi, Demokratski savez u Crnoj Gori:

''Mislim da Crna Gora treba da ide u evropske integracije i tu nema dileme. No, priznavanje Kosova je vezano sa evropskim integracijama. Najznačajnije i najveće evropske države iz EU već su priznale nezavisnost Kosova. Mislim da je Crna Gora –da ne kažem- već zakasnila, ali ona treba što prije, najkasnije do Nove godine, da prizna Kosovo. Ali, ja nisam onaj koji donosi takve odluke. Put Crne Gore u evropske integracije, povezan je sa priznavanjem nezavisnosti Kosova''.

U vlasti, pak tvrde da je Rezolucija jasna, da joj nisu potrebna dodatna obrazloženja, a da opozicija griješi kada tvrdi da postoje skrivene namjere. Predrag Sekulić, Demokratska partija socijalista:

''Mislim da je neprimjereno na ovakav način tumačiti ono što je sadržano u toj Rezoluciji. Ona ni u jednom dijelu ne prejudicira niti stav Crne Gore o pitanju Kosova, niti se to dovodi u vezu sa evroatlanskim integracijama. Više puta smo rekli da će Crna Gora slijediti svoj interes, kao i u svim drugim pitanjimja, pa i pitanju Kosova-a naš interes je, prije svega, regionalna stabilnost''.

Crna Gora će, svakako, uvažiti i stav Međunarodnog suda pravde i on će nesumnjivo doprinijeti razrješenju pitanja nezavisnosti Kosova, rekao je Sekulić.

XS
SM
MD
LG