Linkovi

Najveće svetske centralne banke odlučile da se udruže kako bi sprečile globalni finansijski krah


Najveće svetske centralne banke odlučile su da se udruže kako bi sprečile globalni finansijski krah. Banke, predvođene američkim federalnim rezervama, ubacuju stotine milijardi dolara u svetska finansijska tržišta, kako bi pokušale da povrate poverenje investitora, čija je zabrinutost u vezi sa trenutnom krizom izazvala drastičan pad ključnih berzanskih indeksa poslednjih dana.

Zvaničnici se takođe nadaju da će dodatna finansijska sredstva ohrabriti banke da pozajmljuju kompanijama, ulagačima,kao i jedna drugoj, kako bi se izbegao potpuni ekonomski zastoj. Priliv gotovog novca je po svemu sudeći ohrabrio pojedine investitore, s obzirom na to da su glavni američki i evropski berzanski indeksi danas porasli, pojedini za više od jednog procenta.

Ruski zvaničnici su danas prekinuli trgovinu na dve vodeće berze, dok je japanski indeks Nikei pao na najniži nivo u poslednje tri godine. Kineske vlasti takođe preduzimaju akcije kako bi stabilizovale ekonomske prilike u zemlji.

Američki predsjednik Džordž Buš je zbog ekonomske krize u zemlji otkazao posetu saveznim državama Alabami i Floridi kako bi se konsultovao sa ekonomskim savetnicima o pronalaženju najboljeg rešenja krize na američkim finansijskim tržištima. Portparol Bele kuće Toni Frato kazao je da će Buš razmatrati preduzimanje akcija na stabilizaciji tržišta i vraćanju poverenja investitora.

Cene nafte na svetskim tržištima ponovo su danas porasle za više od 4 dolara. Barel sirove nafte se na berzi u Njujorku u jednom trenutku prodavao za 102 dolara i 24 centa. Na porast cena uticao je pad vrednosti dolara, kao i stav pojedinih investitora da je zbog trenutne finansijske krize sigurnije ulagati u naftu nego akcije, koje su drastično pale poslednjih dana.

XS
SM
MD
LG