Linkovi

Beograd: Koliko će inicijativa u UN biti od koristi u odnosima sa EU?


Povodom inicijative Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, vlasti u Beogradu nastoje da objasne javnosti kako taj potez nema nikakve veze sa evropskim integracijama Srbije.

Iako su ambasadori pojedinih zemalja Evropske unije u nekoliko navrata već sugerisali vlastima u Beogradu da preispitaju koliko će inicijativa u Generalnoj skupštini UN biti od koristi u odnosima sa evropskim partnerima, vicepremijer Božidar Đelić tvrdi da put Srbije ka Evropi i inicijativa za ocenu legalnosti nezavisnosti Kosova nisu povezani. Ujedinjene nacije su mesto rešavanje statusa Kosova i nije tačno da iste zemlje odlučuju o jedom i drugom pitanju, rekao je Đelić i podsetio da Evropska unija ima 27 članica od kojih šest ne priznaje nezavisnost Kosova, a Ujedinjene nacije imaju skoro dve stotine članica.

Opozicija ne deli mišljenje vladajuće koalicije. Šef poslanickog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligurdić smatra da je pitanje evropskih integracija povezano sa pitanjem Kosova mnogo više nego što vladajuća koalicija to hoće da predstavi. A profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenjuje da bi, ukoliko inicijativa Srbije bude uvrštena u dnevni red Generalne skupštine UN, glavna sledeća prepreka mogla biti da li će Generalna skupština odlučiti da inicijativu uputi Međunarodnom sudu pravde. To je mnogo osetljivije pitanje i tu ima suprotstavljenih političkih interesa. Mislim da su šanse realne, ali to je teško predvideti i više od umerenog optimizma možda ne bi bilo adekvatno, rekao je profesor Varadi.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović najavila je da ministar za Kosovo Goran Bogdanović u četvrtak počinje konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa kako bi se pronašlo najprihvatljivije rešenje za predlog parlamentarne rezolucije o državnoj politici prema Kosovu.

XS
SM
MD
LG