Linkovi

Kriza na finansijskim tržištima u centru pažnje predizborne kampanje


Predsednički kandidati Džon Mekejn i Barak Obama, koji su organizovali izborne skupove u tri ključne države, pokušavaju da, nuđenjem planova za rešavanje ekonomske situacije, pridobiju podršku birača.

Džon Mekejn i Barak Obama pokušavaju da uvere birače da nude najbolja rešenja za poboljšanje posustale ekonomije. S obzirom na to da se situacija menja iz sata u sat, predsedničkim kandidatima je sve teže da upute prave poruke. Obe kampanje protive se spasavanju AIG novcem poreskih obveznika.

"Što se tiče intervencije, ja to nisam hteo da uradim. Mislim da je to stav svih ljudi koje poznajem. Međutim postoje milioni ljudi, čije su penzije, investicije i osiguranja bili ugroženi."

Oba kandidata su ublažila stavove u vezi sa vladinom akcijom, navodeći da to ne bi trebalo da pomogne upravi kompanije. Mekejn je to učinio nakon što ga je Obamin izborni štab oštro kritikovao zbog izjave da sa osnove američke ekonomije u suštini čvrste. Obama se nada da će steći prednost fokusiranjem na ekonomska pitanja, koja, po najnovijim anketama, predstavljaju njegovu jaču stranu. Predsednički kandidat Demokratske stranke je na večeri u Holivudu, na kojoj je sakupljan novac za njegovu kampanju, kazao gostima da iako oni nisu ugroženi, njihova publika jeste.

Obamin štab je zatim objavio dvominutni politički oglas o ekonomiji, koji će biti prkazivan na nacionalnom nivou i u ključnim državama.

"Odobravam ovu poruku zato što oštri stranački sukobi i zastarele ideje levice i desnice neće rešiti probleme s kojima se suočavamo danas. Novi duh jedinstva i podela odgovornosti međutim hoće."

Mekejnov štab takođe je objavio novi oglas o ekonomiji u kome se Obama optužuje za praznu priču o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG