Linkovi

UN: U dnevni red uvršćen predlog Srbije da se raspravlja o Kosovu


Generalni komitet Ujedinjenih nacija jednoglasno prihvatio da se u dnevni red zasedanja Generalne skupštine Svetske organizacije uvrsti predlog rezolucije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o proglašenju nezavisnosti Kosova.

To je večeras u Njujorku izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. On je rekao da su protiv tog predloga bile dve izuzetno uticajne zemlje, ali da je na kraju predlog prihvaćen jednoglasno. Ta odluka bi sutra trebalo da bude potvrđena na plenarnom zasedanju ambasadora Generalne skupštine, rekao je Jeremić, dodajući da ne očekuje probleme.

Brojne pozitivne reakcije u Beogradu na odluku Generalnog komiteta UN koji je prihvatio da se u dnevni red zasedanja Generalne skupštine uvrsti predlog rezolucije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da taj uspeh nikako ne znači da je ceo posao obavljen jer Srbiju tek čeka glasanje na sednici Generalne skupštine UN. Tadić je upozorio da je rezultat tog glasanja neizvestan, a da je pred delegacijom Srbije veliki posao i da će ona u Njujorku pokušati da u direktnim razgovorima ubedi što veći broj članica UN da podrži rezoluciju Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Branko Ružić smatra da odluka Generalnog komiteta govori o dobijenoj diplomatskoj bici Srbije na planu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Ružić je izrazio očekivanje da će sve članice UN glasati u prilog ovom predlogu rezolucije i da će sve ispoštovati Povelju UN. A predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je odluka Generalnog komiteta očekivana, ali da kosovski problem nije nastao u UN pa tamo ne može ni da bude rešen. Jovanović je ponovio stav te stranke da je rešenje statusa Kosova moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine.

A profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Rakić tvrdi da se na osnovu odluke Generalnog komiteta može očekivati da će se taj predlog naći i pred Sudom u Hagu. On smatra da će glasanje po tom pitanju u Generalnoj skupštini biti najbolji pokazatelj kakav stav prema proglašenju nezavisnosti imaju zemlje članice,a da će način glasanja imati uticaja na mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Denijel Frid nedavno je u razgovoru za Glas Amerike rekao da ta inicijativa konfrontira Srbiju sa dve trećine Evropske unije i da ona nije u interesu Srbije, koja - kako se izrazio "mora da nađe put prema budućnosti, a ne da se drži prošlosti".

XS
SM
MD
LG