Linkovi

Nova rezolucija u Crnoj Gori se tumači kao uvod u priznanje Kosova


Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je danas, glasovima vladajuće koalicije, predlog Rezolucije o neophodnosti ubrzanja procesa integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture. Ta Rezolucija u Crnoj Gori se tumači kao uvod u crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova

Predsjednik Filip Vujanović vjeruje da će svi poslanici crnogorske Skupštine učestvovati u raspravi o Rezoluciji o neophodnosti ubrzanja procesa integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, koju su pripremili poslanici vladajuće koalicije.

On smatra da parlament treba da se izjasni o tako ozbiljnom pitanju kao što je Rezolucija i slijedi politiku koja je na kursu njenih evropskih i evroatlanskih opredjeljenja, što će biti osnov i za opredjeljenje prema pitanju Kosova.

Crna Gora će priznavanjem nezavisnosti Kosova još više doprinijeti regionalnoj stabilnosti i učvrstiti svoju budućnost u okviru Evropske unije, ocijenio je danas ambasador Francuske u Podgorici Bernard Garanše.

On smatra da je priznanje realnosti na Kosovu politička neophodnost, sa kojom crnogorske vlasti imaju hrabrosti da se suoče.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević prigovorio je što crnogorska vlast želi da predstavi pitanje priznanja nezavisnosti Kosova kao nešto od čega zavise evropske integracije Crne Gore.

Srpska narodna stranka smatra da je pokušaj da se priznanje "lažne države na teritoriji Srbije poveže sa evropskim integracijama, veliki rizik i teška politička greška".

Socijalistička narodna partija protivi se Rezoluciji jer su predlagači, jednako tretirali odnos prema evropskim i integracijama i NATO, što, po njima, ne odgovara raspoloženju javnog mnjenja u Crnoj Gori.

U rezoluciji se navodi da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost i slijedi politiku koja je na kursu njenih evropskih i evroatlanskih opredjeljenja.

Skupštine će o Rezoluciji raspravljati 3.oktobra na Cetinju.

XS
SM
MD
LG