Linkovi

Pol Gobl: Događaji u Gruziji narušili odnose Moskve i Beograda


Pol Gobl, bivši pomoćnik državnog sekretara za evropska pitanja u administraciji Džordža Herberta Buša, tvrdi da su nedavni događaji u Gruziji narušili odnose Moskve i Beograda. U razgovoru za naš program Gobl najpre objašnjava razlog nesuglasica dva bliska saveznika.

"Rusija je prilikom usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija o obustavi konflikta na Kosovu insistirala na principu teritorijalnog integriteta, navodeći da bi rasparčavanje Srbije predstavljalo kršenje međunarodnog prava. Sada, u slučaju Gruzije, ruska vlada je taj princip napustila, jer je unilateralno priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Do sada nijedna druga zemlja to nije učinila, pa ni prijatelji Moskve, kao što su Kuba, Venecuela i Belorusija. Ruski potez u Gruziji je uznemirio Srbiju zbog toga što je Moskva, ističući načelo teritorijalnog integriteta, stala na stranu Beograda u opiranju politici Zapada prema Kosovu. Moskva je intervencijom u Gruziji takođe odustala od principa kojeg se držala decenijama, a to je da se granice ne mogu menjati nasilnim putem, već isključivo putem pregovora".

Moskva se protivila nezavisnosti Kosova u kontekstu odnosa Istoka i Zapada, a ne kao iskreni prijatelj Srbije, tvrdi Gobl. On smatra da će Srbija posle Gruzije pojačati napore da se reintegriše u Evropu.

"Razlog zbog kojeg su Srbi vrlo uzdržani oko Gruzije, signalizuje da je Beograd u tom pogledu bliži Briselu nego Moskvi. Time se Srbija ne samo još više okreće Evropskoj uniji, nego treba očekivati da će je evropski blok primiti mnogo brže nego što se mislilo. Vlada predsednika Tadića je odlučila da budućnost Srbije leži u Uniji. Srbija se ne graniči sa Rusijom, obim međusobne trgovine je relativno mali, a i ona koja postoji pretežno je u oblasti energetike, od čega Srbija nema preveliku korist i Srbiji će biti mnogo bolje kada se pridruži evropskom bloku. Uključivanje Srbije u Evropsku uniju bi označilo kraj konflikta na prostoru bivše Jugoslavije i obezbedilo da region postane trajni deo Zapada. Lično predviđam ne samo da će Srbija između Rusije i Evropske unije izabrati Zapad, nego da će takođe nastojati da što pre uđe u NATO. Mislim da će takav biti i redosled, prvo Unija, zatim NATO. Rusija je napravila krupnu grešku kada je izvršila upad u Gruziju. Ugrozila je pored ostalog, prijateljstvo sa jednim od svojih najbližih saveznika – prijateljstvo sa Srbijom".

XS
SM
MD
LG