Linkovi

Svetske berze u padu posle krupnih potresa na američkom finansijskom tržištu


Vrednosti deonica naglo su pale širom sveta dok bankrtotstvo jedne od najvećih američkih investicionih banaka i drugi problemi u američkom finansijskom sektoru već drugi dan potresaju svetska tržišta kapitala. Japanski indeks deonica Nikei pao je danas za pet procenta, a vrednost deonica na honkonškoj berzi pala je za više od pet procenata. Sredinom dana u Evropi svi veći indeksi izgubili su dobar deo vrednosti, dok je ruska agencija Interfaks pod naslovom "Panika" donela vest da je vrednost deonica na ruskim berzama pala za više od 10 procenata.

U međuvremenu, centralne banke u Evropi i Aziji upumpavaju milijarde dolara u finansijska tržišta kako bi umirile bankare i navele ih da i dalje pozajmljuju novac.Predsednik Džordž Buš je juče izjavio da funkcioneri rade na tome da na najmanju moguću meru svedu poremećaje u privredi. On je dodao da su američka finansijska tržišta dovoljno snažna i elastična i da će vremenom prevazići te probleme.

Predsednik Buš je na taj način reagovao na jučerašnje bankrotstvo jedne od najvećih američkih investicionih banaka, "Liman braders". Posle nekoliko dana hitnih pregovora o prodaji te banke američka federalna vlada je odbila da garantuje njene dugove, što je navelo potencijalne kupce da odustanu od kupovine. Investicione banke posreduju u kupoprodaji deonica i obveznica između raznih kompanija i često i same ulažu novac u krupne poslove. U slučaju banke "Liman braders", investiranje u rizične hipotekarne kredite dovelo je do gubitka od više milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG