Linkovi

Istraživanja koja bi mogla da dovedu do proizvodnje biogoriva od algi


U državi Vašington, na severoistoku SAD jedna investiciona firma ulaže u istraživanja koja bi mogla jednoga dana da dovedu do masovne proizvodnje biogoriva od - algi.

Naučnici neprekidno tragaju za što efikasnijim alternativama kukuruzu i drugim jestivim biljkama koje bi mogle da se koriste za proizvodnju biogoriva. Neki od njih veruju da odgovor leži u algama. U laboratoriji Univerziteta države Vašington, istraživač Rouz En Katoliko, već decenijama eksperimentiše sa algama.

"Postoje mnogi organizmi koji rastu u veoma različitim uslovima," kaže ona.

Alge mogu da budu jednoćelijske ili da pokrivaju čitava podmorska polja. Katoliko razvija proces kojim bi neke alge mogle da se prerađuju u biogorivo. Istraživanje delimično finansira kompanija Elajd majnds, čiji potpredsednik je Erik Rabins.

"Taj proces mogao bi da se promenjuje gotovo na svakom mestu," kaže Majnds.

Rouz Katoliko se usredsređuje na nekoliko vrsta algi sa najvećim potencijalom. U malim staklenim sudovima, pod kontrolisanim uslovima, odgajaju se vrste koje sadrže ulja.

"Pokušavamo da odgajimo organizme koji mogu da daju najveći procenat lipida u jedinici vremena. Ta vrsta trebalo bi da raste brzo i da proizvodi odgovarajući kvalitet ulja."

Alge rastu brzo, nisu im potrebne livade i koriste otpadne vode, što ih čini potencijalno ekološki pogodnim za elternativna goriva.

"Smatram da je mnogo pametnije ulagati sredstva u ovo, nego graditi bušotine na Arktiku," kaže Rouz En Katoliko.

Ona dodaje kako veruje da će biogorivo dobijeno iz algi jednoga dana biti deo rešenja za današnje energetske probleme.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG