Linkovi

Danas vam predstavljam film “Spaliti posle čitanja” (Burn After Reading)


Posle Oskarima ovenčane drame iz 2007. godine "Nema zemlje za starce", filmski stvaraoci braća Koen su se u svom novom filmu vratili komediji. Radnja se odvija u Vašingtonu, a u čitavu avanturu su umešani tajni fajlovi, priglupi personalni trener, nezadovoljni analitičar CIA-e, neverni muževi, neverne žene, i – ruska ambasada.

Čed Feldhajmer radi u teretani "Čvrsta tela", gde pomaže ugojenim vašingtonskim funkcionerima da se vrate u formu. On je ubedjen da će mu kompjuterski disk sa tajnim dosijeima, koji je pronašao u ženskoj svlačionici, promeniti život. Linda Liki prodaje članarine za teretanu, i potreban joj je novac za plastične operacije za koje veruje da će joj promeniti život.

Čed ubedjuje Lindu da će im kompjuterski disk otvoriti vrata slave I bogatstva jer će, kako čvrsto veruje, njegov vlasnik platiti veliku sumu da ponovo dodje do diska. Ispostavlja se da disk sadrži memoare nezadovoljnog bivšeg analitičara CIA-e po imenu Ozborn Koks, a kada on odbije da plati sumu koju Čed I Linda traže, nespretni par ucenjivača pokušava da, po svemu sudeći beskorisne podatke, proda ruskim špijunima. Situacija se od tog trenutka komplikuje…

Ko-scenarista i reditelj Itan Koen kaže da je film zamišljen kao komedija, i da ne predstavlja komentar savremenog Vašingtona.

"Likovi u filmu verovatno vode živote koji nemaju mnogo smisla, pa opet oni mogu da budu interesantni likovi I glumci u zanimljivoj priči."

Njegov brat i saradnik Džoel Koen dodaje da su tipovi ličnosti možda prepoznatljivi, ali insistira da nisu zasnovani na konkretnim osobama…bar ne direktno.

"Kao autor filma, uvek želite da jasno predstavite mesto u kome se radnja odvija. U tom smislu, želeli smo da on ne bude samo priča o ljudima iz vlade u Vašingtonu, već o ljudima koji žive na obodu svega toga, koji žive u toj zajednici. Dok smo kreirali likove, imali smo na umu razne ljude koji su nam bili inspiracija, ali ne ismevamo nikog odredjenog".

Bred Pit je prihvatio ulogu priglupog Čeda koja je neuobičajena za njega, ali kaže da je upravo to bila najveća čar filma.

"Glavna uloga u filmu je obično tip koji ima odgovore na sva pitanja, koji ume da protumači situaciju, demontira bombu za sekund, i ima iskustva u svim mogućim oblastima. Iako je to prilično dobro za vaš ego, ponekad je mnogo zabavnije glumiti momke koji donose pogrešne odluke, imaju malo iskustva, izvlače pogrešne zaključke I onda moraju da se nose sa posledicama. To je bilo zabavno kod ovog filma."

Analitičar CIA-e Ozborn Koks je vešt sa rečima, ali nije toliko pametan koliko misli… ili kao iskusni dramski glumac koji ga tumači, Džon Malkovič.

"Nikada ne bih rekao da je lik pametniji ili gluplji od mene. No, nažalost, čuli smo odlomke iz njegovih memoara, i rekao bih da to sigurno nije knjiga koju bih pohitao da kupim. Mislim da je to knjiga bez koje može da se živi"

Prema rečima Džoela Koena, suština priče je šta može da se dogodi I najpažljivije skovanim planovima svih ljudi, uključujući i filmske stvaraoce.

"Hteli smo da snimimo špijunski film, ali se on razvio u nešto drugo… Ne mislim da je ovo špijunski film, ali je to bila jedna od prvobitnih ideja. Kao i većina naših filmova, on nije zamišljen kao komentar o Vašingtonu. Zapravo je to priča o ovim, specifičnim likovima…"

U filmu "Burn After Reading" takodje glumi Frensis Mekdormand kao Linda, žena opsednuta plastičnom hirurgijom. Džordž Kluni tumači oženjenog čoveka za koga su zainteresovane praktično sve udate žene iz filma, medju kojima je i dobitnica Oskara Tilda Svinton. Muziku je pisao Karter Burvel, koji često saradjuje sa braćom Koen na njihovim filmovima.

XS
SM
MD
LG