Linkovi

Spasilačke ekipe duž obale Meksičkog zaliva tragaju za preživelima


Spasilačke ekipe duž američke obale Meksičkog zaliva tragaju za preživelima posle uragana Ajk. Predsednik Buš u utorak obići pogođeni region. Predsednik Buš kaže da želi iz prve ruke da proceni štetu.

«Ovo je bila jaka oluja i biće potrebno vreme za oporavak.»

Uragan Ajk je juče pogodio teksašku obalu Meksičkog zaliva jakim vetrovima i snažnim padavinama. Dok se vikend završava, počinje traganje za nestalima, istovremeno sa sporim procenjivanjem štete i ponovnim uspostavljanjem osnovnih usluga. Predsednik Buš je rekao da su traganje i spasavanje sada najviši prioritet. Medjutim, on je istakao da je preduzeta i akcija pružanja pomoći milionima stanovnika koji su ostali bez struje.

«Interesantno je da je deo potrošača, kako mi kažu, već dobio struju u Hjustonu. Želim da se zahvalim komunalnim kompanijama koje naporno rade da ponovo uspostave snabdevanje električnom energijom.»

Medjutim, verovatno će biti potrebno izvesno vreme da se električna energija vrati u sve domove. Stanovnicima Hjustona, četvrtog po veličini grada u Sjedinjenim Državama, uveče je zbog nedostatka struje ograničeno kretanje. Situaciju još više komplikuje ogromna količina otpadaka koje je uragan naneo, kao što su oborena stabla i polomljeno prozorsko staklo. U ostrvskom gradiću Galvestonu - kuće i radnje su potpuno poplavljene, a kad je nevreme prošlo, lokalni autoput je bio prekriven čamcima i otpacima koje je izbacilo more. Predsednik Buš je redovno obaveštavan o situaciji na terenu. Nakon jutrošnjeg brifinga, on je upozorio lokalne stanovnike, koji su evakuisani, da ostanu u privremenim smeštajima sve dok nadležni ne saopšte da je povratak bezbedan.

«Veoma je važno za gradjane za koje znam da su nestrpljivi da se vrate kući, da prate informacije i slušaju savete lokalnih funkcionera.»

Takodje postoji briga za gasne i naftne rafinerije na području pogodjenom uraganom Ajk. One su poštedjene najžešćeg naleta oluje, ali je njihov rad poremećen i neke bi mogle da budu izvesno vreme zatvorene - zbog nestanka električne energije. Posledica svega toga je naglo poskupljenje benzina u Sjedinjenim Državama. Predsednik Buš kaže da je prerano za procenu štete koju je uragan naneo proizvodnji i distribuciji benzina. Medjutim, on je jasno stavio do znanja da neopravdano povećanje cena benzina neće biti tolerisano.

«I Federalna i državne vlade će vrlo brižljivo pratiti da li će potrošači biti maltretirani na pumpama ili neće.»

Predsednik Buš je veliki deo Teksasa i susedne Lujzijane već proglasio područjem pogođenim elementarnom nepogodom. Time je otvoren put za dotok obimne državne pomoći u region. Iako će biti potrebno određeno vreme za kompletnu procenu štete, veruje se da je uragan Ajk jedna od najskupljih oluja koje su ikada pogodile Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG