Linkovi

Predsjednik Estonije Tomas Ilves završio dvodnevnu posetu Crnoj Gori


Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji treba da zavisi samo od toga koliko je voljna i koliko će brzo da ispuni obaveze koje se pred nju postavljaju, ocijenio je danas predsjednik Estonije Tomas Hendrik Ilves koji je završio dvodnevnu posjetu Crnoj Gori.

Ilves je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem na Cetinju, kazao da Crna Gora, u nastojanju da se pridruži EU, treba da dobije sve prilike koje su joj za to neophodne.

„Estonija vjeruje da sve države Evrope koje žele da postanu članice EU, i koje su spremne da odrade sav onaj težak posao koji je pred njima kako bi postale članice Unije, imaju puno pravo na članstvo", kazao je Hendrik Ilves.

On smatra da je najbolji način da se garantuju mir, bezbjednost i prosperitet u Evropi i regionu, da „sve zemlje žive pod istim krovom i po istim pravilima, i da se na kolegijalan način, za okruglim stolom, rješavaju sva ova pitanja".

„Estonija vjeruje i da sve države koje su voljne da se pridruže NATO-u i da ispune sve uslove koje Alijansa postavlja, kao što su mir, bezbjednost i stabilnost, treba da joj se priključe", rekao je Hendrik Ilves, naglašavajući da im Estonija, svakako, neće govoriti šta je to što treba da urade.

On je ocijenio dobrim bilateralne odnose Crne Gore i Estonije, naglašavajući da da je potrebno „više takvih odnosa, više posjeta, turista i investicija".

Hendrik Ilves je kazao da je Estonija ponosna na činjenicu da je prva država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio je estonskom predsjedniku na tome, dodajući da je ta zemlja takođe prva ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji između Crne Gore i EU.

„Upoznao sam predsjednika Estonije sa našim evropskim i evroatlantskim ciljevima, i našim očekivanjem da nas ta zemlja, kao članica EU i NATO-a, podrži i pomogne nam dijeleći sa nama svoja iskustva", rekao je on.

Vujanović očekuje da će Estonija podržati aplikaciju za članstvo u EU, koju će Crna Gora podnijeti za vrijeme francuskog predsjedavanja, i da će, svojim iskustvom, pomoći Crnoj Gori u NATO integracijama.

XS
SM
MD
LG