Linkovi

Ministri inostranih poslova Rusije i Irana sastali se u Moskvi


Ministri inostranih poslova Rusije i Irana sastali su se danas u Moskvi u svijetlu zabrinutosti zapadnih zemalja u pogledu nuklearne saradnje dvije zemlje.

Ruska novinaska agencija Interfaks je uoči susreta, prenijela izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će sa iranskim kolegom Manučerom Motakijem razgovarati o završetku izgradnje prvog nuklearnog postrojenja u Iranu, za koju je bila zadužena ruska državna kompanija. Lavrov je rekao da se saradnja dvije zemlje u vezi sa tim pitanjem odvija dobro.

Direktor kompanije kazao je početkom nedjelje da su pripreme za puštanje u pogon postrojenja u završnoj fazi, naglašavajući da će ta operacija biti nepovratna nakon preduzimanja pojedinih tehničkih koraka u narednim mjesecima.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je da bi pokrenuo vojne operacije u Gruziji, čak i u slučaju da je ta zemlja bila na odlučnom putu ka članstvu u NATO-u. Ruski lider je na sastanku spoljnopolitičkih eksperata u Moskvi istakao da bi reagovao na isti način bez obzira na to li je Gruzija bila kandidat za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi. Medvedev je napore Tbilisija da povrati kontrolu nad Južnom Osetijom uporedio sa terorističkim napadima na Sjedinjene Države, ističući da su pokrenuli velike promjene u svijetu.

XS
SM
MD
LG