Linkovi

Danijel Frid: Moramo sprečiti Rusiju da povlači nove linije fronta u Evropi


Pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Frid izjavio je na pretresu pred Odborom za odnose sa inostranstvom Predstavničkog doma Kongresa, da ne sme da se dopusti da ruska agresija na Gruziju bude uspešna.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Daniel Frid, na pretresu u Kongresu je rekao da Sjedinjene Države razmatraju strateško partnerstvo sa Rusijom posle moskovske invazije na Gruziju.

«Moramo sprečiti Rusiju da povlači nove linije fronta u Evropi. Ne bi smelo da se dozvoli da Moskva objavljuje da neke zemlje pripadaju ruskoj interesnoj sferi i stoga ne mogu da se pridruže Evroatlantskim institucijama.»

Prema rečima Daniela Frida, Sjedinjene Države podržavaju pravo svake zemlje da samostalno bira put svog razvoja i institucije kojima želi da se pridruži. Rusija ne bi smela da ima pravo veta na odluke suverenih zemalja o njihovoj budućnosti.

«Evropa koja je celovita, slobodna i mirna, u interesu je Amerike. Alternativa je podeljeni i nestabilan kontinent. Ova vizija nije uperena protiv Rusije. Naprotiv, oduvek smatramo da ta vizija treba da obuhvati i Rusiju.»

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991, rekao je Frid, Sjedinjene Države su podržavale samoproklamovane aspiracije Rusije da se integriše sa savremenim svetom. Međutim, invazijom na Gruziju i polaganjem prava na sferu uticaja, Rusija je takve aspiracije ugrozila.

«Rusija ima izbor. Ona može da pokuša da bude u miru i sa sobom i sa susedima. Da bude moderna zemlja, koja u 21. veku konstruktivno izražava svoju moć i uticaj – ili može da ostane vezana za ekspanzionističke ambicije 19. stoleća, država čiji se status u svetu ne zasniva na zasluženom ugledu, nego na strahu koji budi kod drugih.»

NARR: U međuvremenu, Moskva je uspostavila diplomatske odnose sa separatističkim gruzijskim pokrajinama Abhazijom i Južnom Osetijom. Kremlj je takođe saopštio da namerava da zadrži trupe u tim pokrajinama, ali je obećao da će do 15. oktobra povući sve ruske snage iz ostalih delova Gruzije. Bela kuća je saopštila da će zbog nedavnih događaja povući sporazum o nuklearnoj saradnji sa Rusijom koji je podnet Kongresu na razmatranje.

Podsekretar u Sekretarijatu za odbranu zadužen za politiku, Erik Edelman, saopštio je senatskom odboru da će Sjedinjene Države i NATO ove nedelje uputiti delegaciju u Gruziju, da proceni kako pomoći zemlji da obnovi svoju vojsku posle sukoba. Sjedinjene Države su takođe saopštile da će nastaviti politiku angažmana i dijaloga sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG