Linkovi

Sjedinjene Države povećavaju ekonosmku pomoć Gruziji


Sjedinjene Države će povećati pomoć Gruziji u okviru sadašnjih napora međunarodne zajednice da pomogne ugroženom regionu.

Sjedinjene Države su najavile novi paket ekonomske pomoći Gruziji, u ukupnoj vrednosti od preko milijarde dolara, da bi se zadovoljile humanitarne potrebe i olakšala ekonomska obnova posle nedavnog sukoba sa Rusijom. Paket obuhvata hitnu pomoć koja će biti izdvojena odmah i finansijsku podršku u narednoj etapi, koja će pomoći da gruzijski region ponovo bude jedna od ekonomija s najvećim rastom na svetu. Paket ne obuhvata pomoć za gruzijsku vojsku. Hitna pomoć će biti dodeljena nekim od 130 hiljada Gruzina koje su borbe primorale da odu iz svojih kuća, kaže američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

«U ovom trenutku reagujemo na potrebe koje smatramo urgentnim, da bismo obezbedili opstanak i procvat gruzijske ekonomije», rekla je Kondoloza Rajs, dodavši da je paket deo šire međunarodne pomoći.

«Sjedinjene Države, naši prijatelji i naši saveznici, zalažu se za zajednički cilj: opstanak gruzijske demokratije i nezavisnosti. Svet se okupio na strani Gruzije, iskazujući nezapamćenu podršku.»

Zahvaljujući podršci slobodnog sveta, rekla je Kondoliza Rajs, demokratska Gruzija će opstati i ponovo se izgraditi i napredovati.

XS
SM
MD
LG