Linkovi

Muzeji «Smitsonijen» su veoma popularno odredište prestoničkih gostiju


«Smitsonijenov» Muzej «Hiršhorn» i Vrt skulptura, posvećeni su modernoj umetnosti i imaju jednu od najvećih zbirki moderne umetnosti na svetu. Ali jedan od najomiljenijih eksponata nije slika ili skulptura, već drvo koje je zasadila Joko Ono u spomen na supruga, bivšeg člana «Bitlsa» Džona Lenona.

Grane drveta dogvuda, odnosno vučjeg drena, prepune su želja: za sreću, ljubav, nadu. Drvo je posađeno 2007. u okviru projekta koji je Joko Ono započela 1990-ih da bi podstakla ljude da se uključe u umetnost. Posetioci «Hiršhornovog» Vrta skulptura zapisuju svoje želje na komadiće hartije i kače ih na grane. Joko Ono se inspirisala da sadi ovo i slično drveće po svetu, drvećem u hramovima koje je zapamtila iz svog detinjstva u Japanu. Sibil Horton iz države Alabame na jugu, ima sasvim posebnu želju.

«Moj suprug i ja smo u tom životnom dobu da sam nam poželela dug život i sreću. On će imati intervenciju na srcu kad se vratimo kući i to navodi čoveka da razmišlja o smrtnosti», kaže ona.

Kreg Melvil je došao u prestonicu iz obližnjeg Merilenda. I njegova želja je povezana s porodicom.

«Napisao sam da moj sin Aleks, koji će ostati iza mene, bude jak i zdrav.»

Svake godine pored drveta zastanu hiljade ljudi, a jedan od njih je i Džeremi Gilbert s juga Virdžinije, koji je došao s porodicom na odmor u Vašington.

«Upravo sam poželeo – dopada mi se ovde – poželeo sam da mogu ovde da dovedem i prijatelje i da svi zajedno uživamo u istoriji Vašingtona», kaže on.

Danas mnogi požele da njihov kandidat u novembru postane predsednik Sjedinjenih Država. Ipak, većina, u kojoj je i Pola Bolton iz Teksasa, ima jednostavne porodične želje.

«Evo, ovo je jedna od mojih unuka, moja najstarija unuka Kloi i poželela sam mir i sreću svojoj deci i unucima», kaže ova Teksašanka.

Projekat Drvo želja je prikupio više od stotinu hiljada želja sa drveća u Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji. Želje se čuvaju u okviru spomenika njenom pokojnom suprugu Džonu Lenonu nazvanom Zamisli kulu mira – Imagine Peace Tower, koji je otvoren prošle godine u Rejkjaviku u Islandu.

XS
SM
MD
LG