Linkovi

Von Hje-jang: Lider Severne Koreje Kim Džong Il pretrpeo moždani udar ali da se oporavlja


Zvaničnici južnokorejske obaveštajne službe kažu da je lider Severne Koreje Kim Džong Il pretrpeo moždani udar, ali da se oporavlja. Južnokorejski poslanik Von Hje-jang je saopštio novinarima da je to obelodanjeno na današnjem zatvorenom sastanku sa agentima Nacionalne obaveštajne službe.

Von je izjavio da je poslanicima rečeno da Kim nije sposoban za javne obaveze, ali da je pri svesti. To otkriće je u oštrom kontrastu sa prethodnim izjavama severnokorejskih zvaničnika koji su poricali da je Kim bolestan i novinske vesti o njegovoj bolesti nazivali zaverom.

Spekulacije o Kimovom zdravlju su se pojačale juče, kad se nije pojavio na proslavi šezdesete godišnjice osnivanja Severne Koreje. Pitanja o njegovom zdravlju su se već postavljala, budući da severnokorejski mediji nisu izveštavali o Kimovim javnim nastupima još od sredine avgusta.

Severnokorejski vođa broj dva, Kim Jong-Nam, izjavio je za japansku novinsku agenciju Kjodo da se nada da će nesporazumi u vezi sa procesom severnokorejskog razoružavanja moći da se prevaziđu. Kim je ukazao da je Severna Koreja – kako se izrazio – dva koraka napred u sprovođenju međunarodnog sporazuma o rasformiranju svojih nuklearnih pogona.

On je rekao da Sjedinjene Države zaostaju i to povezao sa američkom domaćom situacijom, što novinske agencije tumače kao aluziju na predsedničke izbore u novembru. Bela kuća i Državni sekretarijat su danas zapazili da je ta Kimova izjava pozitivan signal.

XS
SM
MD
LG