Linkovi

SAD rešene da pruže ruku iranskom narodu


Uprkos ozbiljnim problemima koje imaju sa iranskom vladom, Sjedinjene Države su rešene da pruže ruku iranskom narodu. Kako je rekao predstavnik američkog Državnog sekretarijata, Šon Mekormak, Sjedinjene Države to pokušavaju da urade na nekoliko načina:

"Imali smo različite kontakte. Ponudili smo im da pošaljemo timove za pomoć postradalima u zemljotresima. Jedan iranski tim za pomoć postradalima nas je posetio. Posećivali su nas i iranski umetnici," rekao je Mekormak, dodajući da je ove godine Američki nacionalni košarkaški savez pozvao iranski olimpijski košarkaški tim da dođe u Sjedinjene Države i takmiči se u letnjim ligama. Istovremeno, rekao je on, u Stejt departmentu sve više ljudi uči jezik farsi.

Posvećujemo vreme, sredstva i energiju pokušajima da uspostavimo direktan kontakt sa iranskim narodom, rekao je on.

"To su sjajni ljudi, velika civilizacija, a prema mnogim izveštajima koje čujemo, Iranci žele kontakte sa Amerikancima. Na žalost, imaju vladu koja ih sve više udaljava od tog cilja, u smislu svetske scene," rekao je Mekormak.

Predsednik Džordž Buš je pozvao iranski narod da ne veruju parolama u kojima se tvrdi da ga Amerikanci ne vole. To nije tačno, rekao je Buš, mi vas cenimo i poštujemo. Naše nesuglasice su sa iranskom vladom, rekao je američki predsednik, ali mi odajemo počast iranskom narodu i želimo da taj narod živi u slobodnom društvu.

XS
SM
MD
LG