Linkovi

Crna Gora ostvarila impresivan napredak u reformi sistema odbrane


Crna Gora je, za protekle dvije godine, ostvarila impresivan napredak u reformi sistema odbrane, kao i po pitanju integracija u evroatlanske strukture, ocijenio je danas komandant Združenih snaga u Evropi i američkih pomorskih snaga za Evropu i Afriku, admiral Mark Ficdžerald.

Admiral Mark Ficdžerald je, nakon razgovora sa crnogorskim ministrom odbrane Borom Vučinićem, kazao da je Crna Gora bila i ostala faktor stabilnosti na Balkanu. On je rekao da ga je crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić upoznao sa "napretkom koji je Crna Gora napravila u uništavanju viška naoružanja i sa podrškom koju je dala vojsci Avganistana".

Podsjetio je da je sa Crnom Gorom potpisan Sporazum o tranzitu NATO snaga preko njene teritorije, i da se ona, na posljednjem samitu Alijanse, pridružila Intenziviranom dijalogu.

"Sve su to ohrabrujući znakovi toga kako Crna Gora sarađuje i sa Alijansom, i sa evropskim strukturama. Ako Crna Gora odluči da se pridruži NATO-u, to će biti njen izbor. Mi smo ovdje da joj pomognemo i da budemo dobar partner''.

Ficdžerald je kazao da NATO, za sada, ne planira da postavi bilo kakvu bazu u Crnoj Gori. Na pitanje da li crnogorska Vlada može, bez podrške javnosti, pristupiti Alijansi, Ficdžerald je odgovorio da ''Vlada predstavlja građane, i da će NATO sarađivati sa njom''.

''NATO ne diktira nijednoj naciji kakve odluke da donese. Na Crnoj Gori je da odluči kako će da pristupi i evroatlanskim i evropskim institucijama''.

Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da će odluka o eventualnom ulasku Crne Gore u NATO biti demokratska, i da ona mora biti odraz većinskog raspoloženja građana u Crnoj Gori.

''Da li će ona biti iskazana njihovim neposrednim izjašnjavanjem na referendumu ili preko predstavnika građana u parlamentu - i jednu i drugu odluku smatram demokratskom. Dakle, kada to pitanje dođe na dnevni red, odluku će donijeti crnogorski parlament''.

Vučinić očekuje da Crna Gora, od sljedećeg samita NATO-a, bude članica Akcionog plana za članstvo. On je rekao da bi zakon o učešću pripadnika crnogorske Vojske u međunarodnim misijama trebalo uskoro da bude usvojen.

"Želimo da naša vojska bude spremna, obučena i da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese kolektivnoj bezbjednosti".

On je kazao da su Združene snage NATO-a u Napulju obećale pomoć i podršku Crnoj Gori, a razgovarano je i o zajedničkim aktivnostima na moru, u vježbama brodova NATO-a".

XS
SM
MD
LG