Linkovi

Mur: Velika razlika između otcepljenih gruzijskih republika i Kosova


Američki ambasador u Podgorici, Roderik Mur rekao je danas da između otcijepljenih gruzijskih republika Južne Osetije i Abhazije, i Kosova postoji ogromna politička i situacijska razlika zbog čega ne vjeruje da će ih Crna Gora priznati.

„Moja zemlja i mnoge članice EU davno su rekle da je Kosovo sui generis i da ne predstavlja presedan za druge separatističke pokrete širom svijeta iz mnogo razloga", kazao je Mur.

Prema njegovim riječima, ogromna je razlika između situacije koja je vodila kosovskoj nezavisnosti i invazije Rusije na Gruziju, nakon koje je uslijedilo priznavanje Južne Osetije i Abhazije.

„Rusija je zasad jedina zemlja na svijetu koja je priznala te dvije republike, dok je više desetina država priznalo nezavisnost Kosova, među kojima velika većina članica Evropske unije i par susjednih zemalja", kazao je Mur.

On tvrdi da je proces koji je vodio nezavisnosti Kosova utemeljen u međunarodnom pravu, uključujući tu i rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, dok to nije slučaj sa ruskim priznanjem otcijepljenih gruziskih republika.

Mur je rekao da je u gruzijskom slučaju, samo četiri mjeseca prije ruske invazije, SB UN, čiji je i Rusija član, usvojio rezoluciju kojom se reafirmiše teritorijalni integritet Gruzije.

No, profesor Akademije za diplomatiju i bezbjednost Andreja Savić ocijenio je da većinsko javno mnjenje u Srbiji smatra da se na aktulenu crnogorsku vlast vrši žestok pritisak da krene putem Slovenije, Hrvatske i Albanije po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.


Savić, koji je bivši direktor Bezbjednosno-informativne agnecije Srbije, kazao je da bi eventulana odluka Crne Gore o priznavanju Kosova u Srbiji „vrlo negativno odjeknula".

On je "Vijestima" rekao da „Crna Gora treba da se vodi svojim državnim i nacionalnim interesima, te da po pitanju Kosova treba da bude po strani".

XS
SM
MD
LG