Linkovi

Danas vam predstavljamo novi politički triler “Traitor - Izdajnik”


Don Čidl glumi američkog tajnog agenta koji pokušava da se infiltrira u terorističku ćeliju, u napetom političkom trileru čiji zaplet primetno podseća na novinske naslove o stvarnim dogadjajima u svetu.

Samir Horn – američki gradjanin rodjen u Sudanu – nalazi se na prvoj liniji fronta u ratu protiv terorizma.

Pošto ga dovode u vezu sa napadom automobilom-bombom na zgradu američke ambasade, on postaje meta anti-terorističke jedinice FBI-a.

Istražitelji FBI-a ne znaju da je Samir operativac tajne misije koju je organizovala CIA. Kroz partije šaha koje igra sa harizmatičnim vodjom ekstremista čije je poverenje zadobio, Samir pokušava da spreči planiranu seriju samoubilačkih bombaških napada na Sjedinjene Države.

Don Čidl glumi Samira i ujedno je producent filma "Traitor". Ovaj glumac, nominovan za Oskara, priznaje da se film bavi relevatnim I važnim temama, ali ističe da to nije bio glavni razlog što ga je snimio.

"To je akcioni triler… špijunski triler… koji se dešava u svetu koji odražava važne današnje dogadjaje. Emocionalni značaj svega toga je uvek prisutan kod mog junaka, a ja sam stalno razmišljao – "da sam na mestu te osobe, kako bih se ponašao, šta bih uradio, šta bih žrtvovao? Koja je cena previsoka za mene? Sa kakvom kolateralnom štetom ne bih mogao da se pomirim?"

Australijski glumac Gaj Pirs glumi agenta FBI koji igra delikatnu igru "mačke i miša" sa likom koji tumači Čidl.

"Bilo je nečeg u ovom film… u ovom scenariju koji je pokušavao da pred nas stavi ogledalo I pokaže da smo svi mi ljudi. Naša vera i uverenja su nešto što je relevantno za nas kao pojedince, ali u suštini, ako se gleda šira slika, ne razlikuju se toliko jedna od drugih. To nije ideja koju ćete često videti u filmu koji nije nezavisan, već iza njega stoji veliki studio."

Za scenaristu Džefrija Nahmanofa, "Traitor" je prvi film u kome se okušao kao reditelj. On kaže da je nastojao da izbegne stereotipe i "prečice" koje se često koriste u holivudskim filmovima.

"Mislim da je veoma upečatljivo kada vidite neprijatelje kao stvarne ljude a ne samo šematske, jednodimenzionalne kartkere… Ne mislim samo da mi kao filmski stvaraoci imamo moralnu i društvenu odgovornost da ih prikažemo kao stvarne, realne ljude. Za mene, jednostavno, to čini bolju priču. "Negativci" su mnogo kompleksniji I interesantniji ako ih tretirate kao realne osobe."

U medjunarodnoj glumačkoj postavi filma nalazi se Amerikanc Džef Danijels kao Samirov "kontakt" iz CIA-e, francusko-marokanski glumac Said Tagmaui glumi vodju terorista, a britanska televizijska i pozorišna glumica Arči Pandžabi je devojka koju je tajni agent primoran da obmane.

XS
SM
MD
LG