Linkovi

Obama i Bajden nisu gubili vreme nakon okončanja demokratske konvencije


Predsednički i potpredsednički kandidat Demokratske stranke, Barak Obama i Džo Bajden, nisu gubili vreme nakon okončanja demokratske konvencije u Denveru. Obama i Bajden, krenuli su u obilazak pet saveznih država, Pensilvanije, Ohaja, Indijane, Mičigena i Viskonsina, koje bi mogle da budu ključne za pobedu na novembarskim izborima.

Demokratski predsednički kandidat Barak Obama i njegov izborni partner, Džo Bajden, su počeli obilazak pet država, fokusirajući se na ekonomiju. Obama je na jednom od izbornih skupova kazao biračima da Republikanci ignorišu to ozbiljno pitanje.

"U Sent Polu su govorili brojni Republikanci. Niste međutim mogli čuti ni jednu reč o ekonomiji. Samo razmislite o tome. Govornici nisu ni jednom pomenuli teškoće kroz koje prolazi narod."

Obama i Bajden su nakon stranačkog okupljanja počeli turneju po industrijskim državama, u severnom i centralnom delu Sjedinjenih Država, gde je porast nezaposlenosti pogodio veliki broj ljudi. Demokratski kandidati su u Pensilvaniji oštro kritikovali ekonomsku politiku Republikanske stranke i njenog kandidata Džona Mekejna.

Demokrate su zatim posetile susednu državu Ohajo, gde je Obama, na izbornom skupu u Toledu,pristalicama objasnio stav Mekejnovog potpredsedničkog kandidata, Sare Pejlin o ženama koje rade.

"Ona se, kao i Džon Mekejn, protivi istoj zaradi za isti učinak. To nema mnogo smisla."

Demokratski kandidati za sada nisu doveli u pitanje sposobnost Sare Pejlin, da u slučaju pobede na novembarskim izborima,obavlja funkciju predsednika, ukoliko se nešto dogodi Džonu Mekejnu. Pejlinova je na položaju guvernerke Aljaske provela manje od dve godine i to je za sada njena najznačajnija funkcija. Obama je takođe odbio da komentariše vest o trudnoći njene 17-ogodišnje kćerke.

"Smatram da porodice ne treba dirati, a naročito ne decu. To ne bi trebalo da bude deo naše politike i nema nikakvu važnost."

Obama je istakao da su kod Sare Pejlin problematični njeni stavovi, koji su, kako je naveo, pogrešni za Ameriku. Senator Bajden je u međuvremenu posetio i Floridu, gde je u mestu Dirfild Bič, pokušao da uveri jevrejske birače da se Barak Obama bori za njihove stavove.

"Čvrsto sam uveren da Barak Obama deli moje stavove o Izraelu."

Uzimajući u obzir činjenicu da kampanja ne obuhvata samo govore i izborne skupove, predsednički kandidati nadaju se da će privući nove glasače i tokom kratih predaha u lokalnim restoranima i kafeima.

XS
SM
MD
LG