Linkovi

Suprug ubijene pakistanske premijerke Benazir Buto novi predsednik Pakistana


Suprug ubijene pakistanske premijerke Benazir Buto izabran je u parlamentu i glasovima u lokalnim skupštinama za novog predsednika Pakistana, saopštio je predsednik izborne komisije.

"Asif Ali Zardari dobio je 281 od ukupno 426 glasova" u dva doma parlamenta, izjavio je predsednik izborne komisije Kazi Mohamed Faruk obraćajući se poslanicima u parlamentu.

Faruk je ranije saopštio da je udovac Benazir Buto, koja je ubijena u terorističkom napadu 27. decembra, dobio najveći broj glasova u ukupno četiri lokalne skupštine.

Izbor novog predsednika je usledio nakon što je dugogodišnji šef države Pervez Mušaraf pre 20 dana podneo ostavku zbog neslaganja sa članovima vlade u kojoj većinu čine pripadnici Partije pakistanskog naroda. Zardari je izabran za šefa te stranke nakon ubistva supruge.

Poznat najviše po umešanosti u korupcionaške afere, 53-godišnji Zardari, koga još zovu "gospodin 10 odsto", ne uživa veliku popularnost među Pakistancima. Njegovo imenovanje za šefa stranke samo nekoliko dana nakon ubistva supruge bilo je veliko iznenađenje.

Pravosudni organi su nedavno odustali od dela optužbi za koje se tereti Zardari, koji je do 2004. proveo 11 godina u zatvoru zbog umešanosti u korupcionaške afere i ubistva.

Predsednik Mušaraf ga je amnestirao za jedan deo optužbi prošle godine u vreme kada je pregovarao sa Benazir Buto o podeli vlasti.

XS
SM
MD
LG