Linkovi

Više od 230 hiljada žena umre svake godine od raka grlića materice


Sve je više pitanja o tome ko treba da dobije vakcinu protiv raka grlića materice i da li je ona vredna svoje visoke cene.

Starija ćerka Sonje Šihan primila je Gardasil, vakcinu koja štiti protiv raka grlića materice. Šinan kaže da će i njena mladja čerka takodje biti vakcinisana.

«Zato što je to prilika da ona bude zaštićena od raka grlića materice,» kaže ona.

Tokom protekle dve godine, 30 miliona vakcina Gardasila distribuirano je širom sveta. Druga vakcina Cervariks je takodje dostupna. Medjutim, studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard pominje i neke ozbiljne zabrinutosti. Vakcine su veoma skupe. U razvijenim zemljama mali broj žena umire od raka grlića materice, dok u zemljama u razvoju samo mali broj žena može da priušti vakcinu.

Studija je pokazala da je vakcina isplativa kada se da devojkama pre nego što postanu seksualno aktivne i ukoliko vakcina deluje doživotno. Ali studija dovodi u pitanje njenu isplativost ukoliko se daje ženama starijim od 20 godina. Proizvodjač Gardasila, kompanija Merk preporučuje vakcinaciju žena do 26 godina i ističe da starije žene, koje nisu bile izložene ljudskom papiloma virusu takodje mogu da imaju dobrobiti. Neki lekari zabrinuti su da će vakcinisane žene prestati da odlaze na redovne preglede.

«Većina informacija koje su trenutno dostupne vodi ih ka uverenju da su, ukoliko su vakcinisane Gardasilom, zaštićene doživotno. A, to jednostavno nije tačno».

Kompanija Merk kaže da bi lekari trebalo da kažu svojim pacijentkinjama da vakcina nije zamena za redovni ginekološki pregled. Iako vakcina utiče na ljudski papiloma virus, potrebne su decenije pre nego što istraživači ustanove koliko dugo će zaštita trajati. Vakcina je proučavana u kliničkim probama oko 6 i po godina. Samo vreme će pokazati njenu efektivnost.

XS
SM
MD
LG