Linkovi

Turk: Slovenija će podržati Crnu Goru da se integriše u evropsko društvo


Slovenija će i dalje dosljedno podržavati namjere Crne Gore da se brzo integriše u evropsko društvo, kazao je danas predsjednik te zemlje Danilo Turk, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Turk je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem naglasio da je ovo njegova prva posjeta jednoj od članica bivše SFRJ, što je "odraz visokog nivoa razumijevanja Slovenije za rezultate koje je Crna Gora ostvarila", saopšteno je iz kabineta premijera.

Đukanović je zahvalio Turku na podršci koju je Slovenija u kontinuitetu pružala državnim stremljenjima Crne Gore, čime je stvoren kvalitetan temelj međusobnih odnosa koji se od uspostavljanja crnogorske državne samostalnosti dodatno nadograđuje.

On je kazao da je prioritet Vladine politike da doprinese unaprjeđenju kvaliteta života građana Crne Gore kroz poboljšanje demokratskih i ekonomskih sloboda i životnog standarda, a "kao rezultat i satisfakcija takvog rada, stići će i članstvo u pomenutim integracijama".

Đukanović je istakao značaj koji Crna Gora pridaje transferu slovenačkog znanja i iskustva na njenom putu do punopravnog članstva u EU.

On je rekao da se nada da će Ljubljana i ubuduće djelovati konstruktivno u otklanjanju nedoumica, prisutnih u nekim evropskim centrima, oko tempa ujedinjenja Evrope i na ovom prostoru.

Sagovornici su se saglasili da je pozicija Crne Gore, kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, veoma delikatna, zbog čega je izraženo puno razumijevanje za odgovoran pristup koji je pokazala u prethodnom periodu.

XS
SM
MD
LG