Linkovi

Stopa inflacije u najrazvijenijim zemljama trebalo bi da opadne ove godine


Prema najnovijem izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj - OECD stopa inflacije u najrazvijenijim zemljama trebalo bi da opadne ove godine, ali će ekonomska aktivnost ostati relativno slaba.

Zvaničnici OECD-a su danas saopštili da izgleda da se cene najvažnijih sirovina i poljoprivrednih proizvoda na svetskim tržištima stabilizuju što bi moglo da utiče na smanjenje stope inflacije i jačanje poverenja potrošača. U izveštaju se, medjutim, istovremeno upozorava da je teško utvrditi dugoročniju prognozu za vodeće svetske ekonomije.

OECD takodje navodi da će ekonomije sedam najrazvijenijih zemalja - SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade, ove godine rasti po prosečnoj stopi od 1,4 odsto, ali takodje upozorava da bi britanska ekonomija mogla da udje u recesiju, dok će rast većine evropskih ekonomija biti blizak nuli.

U izveštaju se takodje navodi da će američka ekonomija rasti po stopi većoj od proseka Grupe sedam dok će u slučaju Japana stopa rasta biti nešto manja.

Iračka vlada je odobrila sporazum o naftnim uslugama sa Kinom koji bi u narednih dvadeset godina mogao da dostigne vrednost od tri milijarde dolara.

Kineska Nacionalna naftna kompanija na osnovu sporazuma treba da razvija naftno polje Adhab, južno od Bagdada i naposletku počne da proizvodi više od 110 hiljada barela nafte dnevno. To je prvi veliki ugovor Iraka i neke strane naftne kompanije posle pada Sadama Huseina.

Sporazumom se kineskoj kompaniji daje određena novčana suma i možda određuje matrica za sklapanje budućih sporazuma. U nekim slučajevima zemlje koje raspolažu naftom plaćaju naftnim kompanijama tako što im dozvoljavaju da zadrže i prodaju deo nafte koju su izvadile.

XS
SM
MD
LG