Linkovi

Uragan Gustav odneo najmanje sedam života i pričinio znatnu materijalnu štetu


Uragan Gustav, koji je juče pogodio južni deo Sjedinjenih Država, odneo je najmanje sedam života i pričinio znatnu materijalnu štetu, koja je međutim mnogo manja u poređenju sa katastrofom koju je pre tri godine izazvao uragan Katrina. Nju Orleans je ovog puta pošteđen velikog udara i u toku su pripreme za povratak više od 200 hiljada ljudi, koji su napustili grad u potrazi za bezbednim utočištem.

Uragan Gustav, praćen vetrovima jačine 177 kilometara na sat, prošao je južnim delom Luizijane, obarajući drveće i izazivajući nalete talasa koji su plavili vrhove nasipa. Nijedan od nasipa međutim nije probijen, uključujući i barijeru preko puta kuće Gerija Birda, koja je bila poplavljena tokom uragana Katrine. Geri je ovog puta odlučio da ne napušta grad.

"Dok smo došli kući i zatovorili je, saobraćaj je bio toliko gust da smo odlučili da ostanemo."

Gerijva kuća nije oštećena tokom oluje, što se ne može reći za veći deo grada. Gradonačelnik Rej Negin kazao je da će gradskim vlastima biti potrebno vreme da procene bezbednosne uslove.

"Drveće je oboreno i električni vodovi prekrivaju celi grad. U kućama nema struje. Kanalizacioni sistem još ne funkcioniše kako treba i biće potrebno više dana da se popravi."

Savezni zvaničnici pozdravili su pripreme za udar uragana, ali i naglasili da još nije sve gotovo.

"I dalje je reč o veoma opasnoj oluji, koja je pričinila veliku štetu u našoj državi."

Oluja je samo okrznula Nju Orleans, ali je direktno pogodila mesta poput Hume, gde je izbio požar. U jednom od manjih područja, probijen je i nasip, ali je pukotina brzo ispunjena vrećama sa preskom. Gustav, prema poslednjim izveštajima, nije pričinio ni značajnu štetu na naftnim rafinerijama, koje su već danas nastavile proizvodnju. Situacija u pogledu američke naftne proizvodnje, nakon jučerašnjeg naleta uragana, bila je i tema razgovora predsednika Džordža Buša sa poptredsednikom Dikom Čejnijem i oko 20 savjetnika, uključujući i sekretare unutrašnjih poslova, transporta i energije. Buš je nakon sastanka u Beloj kući kazao da je još rano govoriti o šteti koju je uragan naneo postrojenjima u Meksičkom zalivu.

Buš je prošlog meseca okrivio Kongres, u kome većinu imaju Demokrate, za visoke cene goriva i ponovo pozvao zakonodavce da dozovole traganje za naftom u širem američkom priobalnom području, kako bi se povećale američke zalihe nafte.

XS
SM
MD
LG