Linkovi

Gruzijska strana priznala da je koristila kasetne bombe u Južnoj Osetiji


Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč kritikuje Rusiju zbog upotrebe kasetnih bombi tokom nedavnog konflikta sa Gruzijom. Dok Rusija demantuje te tvrdnje, Hjuman rajts voč navodi da je gruzijska strana priznala da je koristila kasetne bombe u sukobima u Južnoj Osetiji. Pomenuta organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da je više osoba ubijeno i ranjeno kasetnim bombama.

Rusija je demantovala da su njene snage koristile kasetne bombe u Gruziji. Međutim, po rečima istraživača Hjuman rajts Voča Boni Daherti, njena organizacija ima čvrste dokaze da su ruski vojnici koristili to oružje u nekoliko oblasti.

Ona kaže da su napadi kasetnim bombama izvršeni blizu naselja.

«Kasetne bombe se razlikuju od šrapnela, gde se bomba raspršuje zbog velike brzine usled detonacije jednog zrna. Ovi fragmenti ne nose sopstveni eksplozivni naboj. Sa druge strane, kasetne bombe oslobađaju mnogo manjih neeksplodiranih zrna nad širom okolinom, koje predstavljaju opasnost još mnogo meseci ili godina. Takva neeksplodirana zrna je vrlo skupo pronaći i ukloniti ih. Stoga kasetne bombe mogu da izazovu smrtne ili teške povrede lokalnom stanovništvu još dugo nakon kraja rata. Prema podacima Hjuman rajst voča samo u četiri sela poginulo je 14 i ranjeno više desetina osoba. Ti napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava čovečnosti i dokazuju da je njihova upotreba rutinska, a ne izuzetak, »kaže Boni Daherti.

Daherti dodaje da su istraživači Hjuman rajts voča obavešteni o sličnim napadima u još najmanje devet sela. Doherti kaže da je gruzijska strana u početku negirala da je koristila kasetne bombe, ali je kasnije priznala da jeste. Predstavnica Hjuman rajts voča takođe iznosi da ekipe za deaktiviranje neeksplodiranih kasetnih bombi nemaju pristup ugroženim područjima. Hjuman rajts voč je apelovao na Rusiju i Gruziju da pruže informacije i finansijsku i materijalnu pomoć takvim timovima.

XS
SM
MD
LG