Linkovi

Republikanska stranka otvorila skraćenu konvenciju u vreme naleta uragana Gustav


Republikanska stranka otvorila je svoju četvorodnevnu Nacionalnu konvenciju u Sent Polu u Minesoti. Međutim, lideri stranke skratili su program prvog dana i apelovali na svoje pristalice da pomognu žrtvama uragana Gustav, koji je tokom dana stigao do obala Meksičkog zaliva. Kasnije tokom nedelje, u četvrtak, delagati bi trebalo i formalno da nominuju senatora Džona Mekejna za kandidata za predsednika SAD. Međutim, sam Mekejn, rekao je da je sada vreme da se politika ostavi po strani.

Delegat iz države u kojoj je Džon Mekejn senator formalno je otvorio prvi dan konvencije, koji je, kako su republikanski lideri poput predsednika stranke Majka Dankana i najavili, protekao u znaku žrtava uragana, a ne politike.

"Naše reči potvrdićemo i svojom akcijom", rekao je Dankan.

Delegatima je putem SMS poruke na mobilne telefone stigla molba da pošalju novac, jer je nekoliko sati pre početka zasedanja uragan Gustav iz Meksičkog zaliva udario u Luizijanu, blizu Nju Orleansa, koji je pre nešto više od tri godine opustošila Katrina. Američki predsednik Džordž Buš tada je okrivljen za sporu reakciju federalne vlade.

U Mineapolisu, prva dama SAD Lora Buš i supruga republikanskog predsedničkog kandidata, Sindi Mekejn, pojavile su se na bini

Njih dve su bile jedini istaknuti govornici koji su se obratili prisutnima na skraćenoj konvenciji. Predsednik Buš je otkazao govor, a dve supruge apelovale su da se obezbedi pomoć žrtvama uragana.

"Naš prioritet danas, jeste da osiguramo bezbednost i dobrobit onih koji žive u Meksičkom zalivu", rekla je Lora Buš, a Sindi Mekejn ponovila reči svog supruga:

"Vreme je da svoje republikanske šešire zamenimo američkim".

Četiri od pet guvernera država Meksičkog zaliva - svi republikanci, obratili su se putem video linka, iako su planirali da budu u Sent Polu.

U centru grada, delegati sa Floride, u identičnim košuljama, razgledali su grad. Međutim, otkazali su neke tradicionalne događaje, kao što je dnevna žurka. Delegat Bil Banting kaže da će se republikanci zabaviti, ali da će imati poštovanja.

"Mislim da ne možemo da preteramo, sada kada neki ljudi pate. I ukoliko možemo da im pomognemo, koliko god malo to bilo, mislim da naša poruka može da stigne do njih", kaže Blanting.

Sa svojim velikim šeširima, Teksašani su uživali opuštajući se u hotelu. Neki delegati međutim kažu da su doputovali ne znajući u tom trenutku da li će se oluja okrenuti ka njihovim domovima.

"Što se mene tiče, ja sam sve vredne stvari stavio na sofu i police, jer mi je kuća podložna poplavi", kaže Reks Titer.

Na ulicama, nekoliko hiljada demonstranata prošetalo je od zgrade državne skupštine Minesote do dvorane u kojoj se održava konvencija.

Većina je protestovala zbog rata u Iraku.

Međutim, unutar “Eksel Enerdži centra” nije bilo reči o ratu ili drugim pitanjima. Republikanski delegati bavili su samo esencijalnim poslovima stranke. Delegatkinja iz Luizijane Džej Kac rekla je da joj je drago da je fokus bio na žrtvama uragana.

"To mnogo znači. Prošlo je tek tri godine od Rite Katrine. Luizijana je bila opustošena, nema drugog načina da se to opiše", rekla je ona.

Stranački lideri su optimisti da će se konvencija vratiti svom normalnom rasporedu narednih dana.

XS
SM
MD
LG