Linkovi

Beograd: Nastavljena opstrukcija Parlamenta i ratifikacija SSP sa EU


I posle jednomesečne pauze u Skupštini Srbije ponavlja se priča od pre mesec dana, nastavlja opstrukcija Parlamenta i sprečava ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Poslanici ne raspravljaju o temema koje su na dnevnom redu već traže da se razgovara o hapšenju Radovana Karadžića, o raspoređivanju misije Evropske unije na Kosovu i o povratku ambasadora u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova. Pri tome su poslanici Srpske radikalne stranke nastavili sa uvredama i kletvama na račun predsednika Srbije Borisa Tadića.

A predsednik Tadić pred briselske razgovore sa zvaničnicima Evropske unije od kojih će pokušati da dobije podršku za dalju integraciju Srbije u Uniju, zatražio je od poslanika da što pre ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi Srbija dobila status kandidata i pristup razvojnim fondovima Evropske unije :

«Tadić je izrazio očekivanje da će Parlament biti deblokiran i da će usvajati zakone a da se niko neće baviti opstrukcijom jer će na kraju tako biti opstruiran sam život što nikome nije u interesu jer su svi političari odgovorni pred građanima.»

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će biti nastavljeni pokušaji da se nađe kompromis kako bi Parlament počeo da radi po dnevnom redu. I izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Čarls Gorens i Andreas Gros u razgovoru sa Slavicom Đukić Dejanović interesovali su se za mogućnosti povećanja efikasnosti rada srpskog parlamenta i pokazali spremnost da pomognu u pripremi novog skupštinskog poslovnika, po iskustvu rada parlamenata drugih država.

Povodom događaja u Parlamentu predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da je blokada evropskog puta Srbije najveći izazov za vladajuću koaliciju i opstanak Vlade i naglasio da rad Parlamenta blokira onaj kome je u programskom interesu da Srbija ne potpiše sporazum sa Evropskom unijom. Drašković je upozorio da će stranke vladajuće koalicije i Liste za evropsku Srbiju doživeti brodolom ako opozicija ostvari svoj strateški interes da se Srbija izbaci sa evropskog puta.

XS
SM
MD
LG