Linkovi

“Martin Guitars” čiji instrumenti su i danas akustični slavi 175 godina postojanja


Pre 175 godina, Kristijan Frederik Martinstigao je iz Nemačke u SAD i u maloj radionici počeo da pravi gitare. Šest generacija kasnije, kompanija se uvećala, a gitare koje pravi, završavaju u rukama nekih od najtalentovanijih muzičara i tekstopisaca današnjice.

Bred Maršal i Kevin Arc sviraju zajedno u Vašingtonu i okolini već više od 30 godina kao duet Maršal Arc. Zajedno, oni poseduju devet gitara kompanije Martin. Štaviše, to su jedine gitare na kojim sviraju:

"Ukoliko svirate akustičnu gitaru, uglavnom sanjate o Martin gitari", kaže Kevin Arc.

I on Maršal kažu da se jasno sećaju kada su prvi put čuli Martin gitaru:

"Izgledalo je kao da su gitare na kojima sam svirao bile raštimovani klavir, aonda mi je neki tip pred mene stavio nešto nalik Stajnveju. Bilo je predivno", priseća se Arfc, dok Maršal dodaje:

"Zaista, prvi put kada sam je uzeo u ruke, osećao sam se kao da sviram za ceo bend. Zvuk je bio toliko ispunjen I imao je toliku moć".

A evo gde je taj zvuk rođen - CF Martin and Company, u gradiću Nazaret u Pensilvaniji. To je fabrika koja je napravil ainstrument koji je izabrao Erik Klepton, kada je odlučio za unplugged nastup na MTV-u.

Klepton toliko obožava Martin gitare da je izjavio da bi u sledećoj reinkarnaciji želeo da bude jedna od njih. Klepton je sarađivao na dizajniranju nekoliko modela, koji se mogu videti izloženi u muzeju, u sedištu kompanije.

Kada god želi da naruči novu, on kontaktira Dika Boaka, direktora za odnose sa umetnicima kompanije Martin.

"Instrumenti koji su posebno izabrani za Kleptona, ne samo da zanamo da idu na njegovu adresu, već ih često vidimo na televiziji, par dana pošto smo na njih stavili žice i naštimovali ih – kao on svira na njima na sceni, i to je zaista uzbudljivo", priča Dik Boak.

Isto se može reći i za dobitnika Gremija Džona Mejera. Albumi i korice kompakt diskova mnoštva profesionalnih muzičara ređaju se jedan za drugim na zidovima sedišta kompanije. Pet stotina zaposlenih prave nekoliko stotina modela gitara raznih veličina i od različitih vrsta drveta. Neke su ukrašene perlama, a recimo ova, milioniti primeram Martin gitare, obložena je zlatom i draguljima.

Sve Marzin gitare imaju nešto zajedničko, kaže Boak.

"Sva magija i ton nalazi se unutra. Počinjemo sa Martin zvukom, I gradimo telo oko nje. Unutrašnjost gitare, gde se nalaze sve kopče je verovatno najvažniji deo instrumenta, jer ukoliko su one suviše debele, gitara će zvučati grozno. Ukoliko su pretanke, onda će pući", priča Boak.

Iako se u fabrici u Nazaretu koristi i neka moderna mašinerija, Martin gitare uglavnom se prave ručno. Svaki instrument je brižljivo pregledan pre nego što napusti fabriku i završi u rukama muzičara. Jer bez obzira koliko Martin gitara bila lepa za gledanje, ona prvenstveno služi za da se na njoj svira.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG